Obiteljsko gospodarstvo Tomislava Hajzlera iz Jakšića četvrto po količini proizvedenog kupusa 2020. godine u našoj zemlji

Autor: Jelenko Topić

Duga tradicija  proizvodnje povrća u Požeštini nastavlja se i danas premda je broj proizvođača u odnosu na predratni osjetno smanjen. Kako je poznato prije rata je PPK Kutjevo imalo poslovne jedinice kooperacije u Pleternici i Sloboštini koje su otkupljivale povrće sa oranica u dolinama Orljave  i Londže. Tako je ovaj kraj popularno prozvan Slavonska Kalifornija bio ključna sirovinska baza za prerađivače povrtnica Podravku iz Koprivnice i Vitaminku iz Banja Luke.

blank

Prema dostupnim podacima prošle je godine u našoj zemlji više od  1.500 gospodarstva uzgajalo kupus na blizu 1400 hektara obradivih površina. Kupus je među našim ljudima omiljeno povrće, bilo da se radi o svježem ili za ovo doba godine popularnijoj konzerviranoj, kiseloj verziji, ali i jedna od najzastupljenijih povrtnih kultura.  

blank

Kada je riječ o najvećim proizvođačima kupusa listu predvodi tvrtka Eko Biograd plus iz Vinkovaca koja je prošle godine zasijala ovu kulturu na 35,8 ha čime drži gotovo četvrtinu ukupne domaće proizvodnje, a dalje slijede drugo Poljoprivredno gospodarstvo Ciburiproduct iz Pazina sa 17,63 hektara, treći je proizvođač Nenad Kosi iz Totovca u Međimurju, a visoko četvrto mjesto zauzima Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tomislava Hajzlera iz Jakšića sa 14,77 hektara pod kupusom , zatim tvrtka Nova natura iz Đurđevca sa 13,78 hektara i tako dalje.

Foto: Ante Krstanović

Komentiraj: