Obilježena 23. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: “Tek ćemo u godinama koje dolaze spoznati njegovu pravu vrijednost” /FOTO/

Autor: D.K.

Godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su članovi požeško-slavonskog HDZ-a i Zajednice utemeljitelja te stranke i dr.

Franjo Tuđman 1989. godine osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je i 1997. godine.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice Franjo Tuđman je u Saboru 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

-Dan uoči 23. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana okupili smo se ovdje kao članovi Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije zajedno sa Zajednicom utemeljitelja naše stanke. Odali smo počast našem prvom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a koji je poveo hrvatski narod u ostvarenje tisućljetnog sna. Znamo, a tek ćemo u godinama koje dolaze spoznati pravu vrijednost dr. Franje Tuđmana, njegove ideje i ideale koji su se ostvarivali za njegovog života, a to je uspostava neovisne i suverene Republike Hrvatske koja je izborena teškim i krvavim ratom 90.-ih godina prošlog stoljeća sa našim hrvatskim braniteljima, ali isto tako i ideje moderne hrvatske države u društvu najrazvijenijih članica i članova EU što smo postali 2013. godina, a evo i sad se ostvaruju ideje dr. Franje Tuđmana jer će Hrvatska od 1.siječnja 2023. godine ući u schengensko područje. Dakle ulazimo u najuži krug EU zemalja članica EU, a isto tako uvodimo i euro kao službenu valutu. Ono što će HDZ činiti dalje je da će ostvarivati ideje i ideale našeg utemeljitelja dr. Franje Tuđmana i čuvati ju kako je on rekao Hrvatsku nizašta – rekla je Antonije Jozić, predsjednica požeško-slavonskog HDZ-a.

Franjo Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Osnovnu školu pohađao je u rodnom kraju, a srednju je školu završio u Zagrebu. Sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu, a nakon Drugog svjetskog rata završio je studij na beogradskoj Višoj vojnoj akademiji. Dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, svojim uspješnim vodstvom hrvatske unutarnje i vanjske politike te vojno-redarstvenih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata. Preminuo je 10. prosinca 1999. godine.

Više iz kategorije