Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Obilježena 23. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: "Tek ćemo u godinama koje dolaze spoznati njegovu pravu vrijednost" /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su članovi požeško-slavonskog HDZ-a i Zajednice utemeljitelja te stranke i dr.

Franjo Tuđman 1989. godine osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je i 1997. godine.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice Franjo Tuđman je u Saboru 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.-Dan uoči 23. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana okupili smo se ovdje kao članovi Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije zajedno sa Zajednicom utemeljitelja naše stanke. Odali smo počast našem prvom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a koji je poveo hrvatski narod u ostvarenje tisućljetnog sna. Znamo, a tek ćemo u godinama koje dolaze spoznati pravu vrijednost dr. Franje Tuđmana, njegove ideje i ideale koji su se ostvarivali za njegovog života, a to je uspostava neovisne i suverene Republike Hrvatske koja je izborena teškim i krvavim ratom 90.-ih godina prošlog stoljeća sa našim hrvatskim braniteljima, ali isto tako i ideje moderne hrvatske države u društvu najrazvijenijih članica i članova EU što smo postali 2013. godina, a evo i sad se ostvaruju ideje dr. Franje Tuđmana jer će Hrvatska od 1.siječnja 2023. godine ući u schengensko područje. Dakle ulazimo u najuži krug EU zemalja članica EU, a isto tako uvodimo i euro kao službenu valutu. Ono što će HDZ činiti dalje je da će ostvarivati ideje i ideale našeg utemeljitelja dr. Franje Tuđmana i čuvati ju kako je on rekao Hrvatsku nizašta - rekla je Antonije Jozić, predsjednica požeško-slavonskog HDZ-a.

Franjo Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Osnovnu školu pohađao je u rodnom kraju, a srednju je školu završio u Zagrebu. Sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu, a nakon Drugog svjetskog rata završio je studij na beogradskoj Višoj vojnoj akademiji. Dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, svojim uspješnim vodstvom hrvatske unutarnje i vanjske politike te vojno-redarstvenih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata. Preminuo je 10. prosinca 1999. godine.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo