Obilježen “Dan palčića” – Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Autor: pozega.hr

Trg svete Terezije Avilske zasjao je u ljubičastoj boji u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju čime je Grad Požega i ove godine podržao prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje. U organizaciji Gradskog kazališta Požega odigrana je predstava za djecu „Palčica“ iz programa „Drvo bajki“, dok se Gradski vrtić Požega pobrinuo za topli napitak i slastice za mališane.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (Australija).

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.600 novorođenčadi odnosno oko 7 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Nedonoščad ili prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj su dobila naziv bebe “Palčići” zbog svoje veličine. Nedonoščad ili bebe Palčići su sve bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće.

Ljubičasta boja postala je simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja, jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost, što dobro opisuje ove male borce.

Prema medicini zasnovanoj na dokazima i stručno preporučenom modelu regionalne organizacije perinatalne zaštite, rađanje djece niske porodne težine, a posebice vrlo niske (ispod 1.500 g) i izrazito niske porodne težine (ispod 1.000 g), trebalo bi se provoditi u rodilištima s jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Preživljavanje i daljnji ishod liječenja tijekom novorođenačkog i postnovorođenačkog razdoblja ove skupine novorođenčadi uvelike ovisi o dostupnosti posebno educiranih stručnjaka, potrebnim prostornim uvjetima i opremi.

Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.

Svojim dolaskom podršku događaju dali su i zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot