Obilježavanje “Dana irisa” po prvi puta organizirano u Požegi

POŽEGA – U Požegi je po prvi puta organizirano obilježavanje “Dana irisa” posvećenog osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva. U suradnji s udrugom ILCO i Županijskom podružnicom Lige protiv raka akciju je proveo Zavod za javno zdravstvo uz volontere koji su pomogli u obilježavanju tog dana.

dr. Jasmina Kovačević

-Dan irisa se u Hrvatskoj obilježava tek treći odnosno četvrti put pa tako da mi koji to po prvi puta organiziramo ne kasnimo mnogo s tim obilježavanjem. Ideja je da u sklopu ovog programa potaknemo sve osobe između 50 i 74 godine da se svake dvije godine odazovu i naprave test na skriveno krvarenje u stolici kako bi se na osnovu tog testa utvrdila eventualno oboljenje. Cilj je da se kod osoba koje su oboljele od raka debeleog crijeva čim prije otkrije ta bolest jer je on ako se otkrije u ranijoj fazi potpuno izlječiv. Test je veoma jednostavno za izvesti. Inače u Požeško-slavonskoj županiji umire oko 30 osoba uzrokovano debelim crijevom, a Novo oboljelih uvijek imamo od 70 do 80 osoba – istakla je dr. Jasmina Kovačević iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju sve osobe u kritičnoj dobi da naprave test kako bi na vrijeme uočili eventualno oboljenje od raka debelog crijeva. Svi zainteresirani danas su na štandu kod Gradskog muzeja dobili korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

dr. Kristijan Matković, specijalist opće plastične kirurgije.

-Karcinom debelog crijeva je drugi po učestalosti karcinoma s tim da je postotono gledajući kod muškaraca malo učestaliji. Ovo obilježavanje je s ciljem da se takva bolest shvati ozbiljno i da se uhvati u ranom stadiju. Treba na vrijeme reagirati ako se osjete određene promjene a ako se na vrijeme poduzmu određene liječenja operacije su uspješne i rutinske uz uvjet da je u ranom stadij karcinom utvrđen – rekao je dr. Kristijan Matković, specijalist opće plastične kirurgije.

Štand je posjetio i požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji se kratko zadržao sa organizatorima provedbe akcije.

0 Comment

Send a Comment