Požega.eu

Obilaze podrume i uče od najboljih [FOTO]

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Obilaze podrume i uče od najboljih [FOTO] Požega.eu | Obilaze podrume i uče od najboljih [FOTO]

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D.M.

Kako kažu članovi Udruge voćara i vinogradara Vino –kap iz Kaptola, uče od najboljih, a za to ne moraju daleko. Dovoljno je otići do Kutjeva. Tako su već nakon prošlog tjedna i završene Zimske škole kušanja vina svojih članova i stručnih predavanja upriličili posjet Vinogradarstvu i vinarstvu Šag u Kutjevu.

Domaćin, Zdravko Šag sa Kaptolčanima surađuje dugi niz godina i ponudio je na kušanje nekoliko vina, uglavnom graševine različitih godišta, rajnski rizling 2022. godine i od crnih, kupažu merlota i kabernet sovinjona berbe 2021. godine. Kod graševina, posjetiteljima se posebno svidio predikat, izbor bobica iz 2021.godine.
Kapacitet Šagovog podruma je oko 70 tisuća litara i opremljen je sistemom za hladnu fermentaciju vina. Posjeduje vlastitu pneumatsku prešu od pet tona grožđa zahvaljujući kojoj od ukupno dobivene količine mošta, 80 posto je samotoka. Ima i automatsku punilicu koja boce puni plinom dušikom. Sve ovo je potrebno za dobivanje vina bolje kvalitete koje zadržava arome grožđa i skladan odnos sladora i kiselina.
Gazda Šag posjeduje deset hektara vinograda sa oko 45 tisuća čokota na južnim, osunčanim obroncima Krndije na pozicijama Venje, Kutjevo i Gradište. To su inače najkvalitetnije površine kutjevačkog vinogorja. Najzastupljenija sa 70 posto je graševina, a potom charonay rajnski rizling, bijeli sovinjon i crne sorte merloa, kabernet sovinjona i zweigelta. Vinograde mu održava već godinama ekipa iz Venja dok strojnu obradu nakon posla i vikendom obavlja sam pa tako rijetko kada uspije otići na koji dan godišnjeg. Kako vinogradi nisu prilagođeni za berbu kombajnom to organizira sezonce koji se nažalost sve teže pronalaze.
Većina grožđa se prodaje kupacima a manji dio završi u podrumu. Najveći potrošači su Zagrebčani a u turističkoj sezoni ova vina se piju i na Jadranu. U šali gazda Šag zna reći da najviše vina popiju sami, te citira Kutjevčanina Sabu: “ Što se ne proda, nije se bacilo, popilo se“. Vina su na ocjenjivanima nagrađena brojnim priznanjima i zlatnim medaljama, a predikati su osvajali šampionske titule.
Šagova obitelj koja je porijeklom iz Venja, ima dugu tradiciju vinogradarstva i podrumarstva. Točnije djed i baka su se već 1937. godine bavili tim poslom kada su se uski redovi vinograda kopali ručno i obrađivali konjima. Prelaskom u Kutjevo Zdravko se sam okušao u tom poslu i zasadio prvi vinograd u Gradištu.
Gosti su domaćinu Zdravku uručili zlatne plakete koje je ova vinarija osvojila na prošlogodišnjem ocjenjivanju vina u Kaptolu, a zbog zauzetosti nije ih primio. Također ga je darivala obitelj Novak rakijom viljamovkom nagrađenom zlatnom medaljom u Zagrebu.
Kako Slavonci kažu, za „osolak“, kulinova seka, kobasica, rolana vratina i slanina te kruh i mast iz Šagove proizvodnje i sir kupljen u obližnjoj trgovini.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.