„Obično se misli da muška narodna nošnja nije atraktivna, no to nije tako, ona je vrlo zanimljiva i raznolika“ (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Monografija “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije” autorice Vesne Kolić Klikić, u izdanju Gradskog muzeja Nova Gradiška predstavljena je sinoć u knjižnici i čitaonici požeške Gimnazije. Nastala je kao plod višegodišnjeg terenskog rada i istraživanja, a može poslužiti mnogima, od znanstvenika, muzealaca, folklorista do zaljubljenika u baštinu.

Na 444 stranice bogato opremljene fotografijama monografija donosi priču o obilasku 392 zapadnoslavonska sela, 92 lokaliteta i ukupno 159 vjerodostojnih iskaza.

“Ovo je drugi dio projekta na temu tradicijskog odijevanja. Prvi su dio projekta bile ženske nošnje, a drugi dio je tradicijsko odijevanje muškaraca s požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja, tako da se obuhvati taj “zapadni ćošak” Slavonije, kako bi se vidjele razlike i karakteristike. Obično se misli da muška narodna nošnja nije atraktivna, no to nije tako, ona je vrlo zanimljiva, raznolika i nosi puno značajnih elemenata, preslojavanja starih i nekih novih s početak 20. stoljeća,” rekla je autorica Vesna Kolić Klikić.

Dodaje da je napravljena u čast i na spomen našim precima i značajna za mladi naraštaj kako bi znali u folklornim skupinama na koji način se pravilo odijevati  i prezentirati prošlost.

Dr. sc. Žarko Španiček smatra da je riječ o jedinstvenoj knjizi koja može poslužiti svima koje zanima ova tematika, ne samo istraživačima već i  kulturno-umjetničkim društvima koja često imaju problema utvrditi što je točno tradicijska narodna nošnja nekog užeg kraja. Istraživačima, pojašnjava Španiček, može poslužiti kao inspiracija kako treba pristupiti terenskom istraživanju ovakve složene teme -sustavno, temeljito, dugotrajno i uporno, a malo je onih koji su na to spremni

Izdavač monografije je Gradski muzej Nova Gradiška, izdana je 2015. godine u tisuću primjeraka, a posjetitelji su, organizaciji Gradskog muzeja Požega, mogli uživati i u nesvakidašnjoj modnoj reviji muških narodnih nošnji Zapadne Slavonije.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: