Običaji slavonskih krajeva, ali i susjedne Mađarske /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAPTOL – Kaptolačko kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“ po sedmi puta je u ovdašnjoj sportskoj dvorani organiziralo tradicionalnu smotru folklora „Šokačko se kolo vije“ koja je okupila više od 150 sudionika iz svih krajeva Slavonije, te susjedne Mađarske.

Prije početka priredbe svi sudionici su na otvorenom prostoru ispred dvorane zaigrali Taraban uz pratnju brojnih tamburaša, a tako je bilo i u dvorani nakon završetka službenog programa.

Sudionike i posjetitelje uvodno je pozdravila Marija Vuković, predsjednica KUD „Ivo Čakalić“, a smotru je u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Požege Ferdinanda Trohe i predsjednika Općinskog vijeća Kaptola Damira Poljanca prigodnim riječima otvorio Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol koji se zahvalio KUD-u na očuvanju i njegovanju tradicije i običaja.

Uz domaćine folkloraše „Ive Čakalića“ i njihovu dječju skupinu u programu smotre nastupili su KUD Zrinski –Frankopani iz Slavonskog broda, KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca, KUD Berda iz Brestovca s kojim Kaptolčani duže vremena dobro surađuju, te gosti iz susjedne Mađarske folkloraši iz općine Buzsak. Mađari su izveli zanimljivu koreografiju izvornih pjesama i plesova u izvornim nošnjama, te svirali na zanimljivim žičanim instrumentima.

Slavonski folkloraši su se predstavili običajima svojih krajeva, a zajedničko druženje potrajalo je do kasnih sati uz svirku desetak tamburaša iz ovdašnjih KUD-ova.

Kum kaptolačkog KUD-a Jozo Čakalić iz Zagreba, koji je porijeklom iz ovoga kraja, uručio je zahvalnice sudionicima smotre, te kao zaposlenik Zagrebačke banke najavio potporu domaćinima za organizaciju osme smotre iduće godine.

Foto: KUD

Više iz kategorije