Običaji ramskog kraja pred požeškom publikom (foto galerija)

Autor: Požega Portal

DSC_0120 (Small)POŽEGA – Kulturno umjetničko društvo “Zavičajno društvo Rama” iz Pleternice, koje djeluje od 1992. godine, danas sa pedesetak članova u više sekcija. Povodom svog dvadesetogodišnjeg rada održali su koncert u Gradskom kazalištu Požega humanitarnog karaktera na kojem su nastupili i njihovi gosti, KUD Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca, Branko Polić, Nikica Obera, Ivan Abibović iz Grabarja i članovi zavičajne udruge pisaca i slikara.

Na koncertu su između ostalih bili, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

Koncertu je prethodio kraći film o Rami te recitacija “Ramac u Pleternici” koju je napisao Mato Mikić a pročitao Franjo Novak. U bogatom kulturno-umjetničkom programu kojeg su izveli Kulturno-umjetnička društva dočarani su običaji o životu u Rami davnih godina. Izveden je igrokaz o neobičnoj prosidbi te priča o dječaku koji je doživio potpo Rame.

Bilo je živo i veselo pred malobrojnom publikom a prihod koji je sakupljen namijenjen je udruzi “Osmijeh” za djecu s posebnim potrebama iz Pletenice.

Župan Tomašević na kraju programa zapjevao je i uhvatio se u kolo što mu nikada nije teško sa svojim sugrađanima i prijateljima da bi se nakon toga pridružio svim ostalim uzvanicima i gostima na domjenku starih tradicijskih ramskih i slavonskih jela koje su pripremile ramkinje na način kako su to nekad pripravljale njihove bake.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: