Običaji i pjesme Posavljaka na „Bosanskom prelu“

Autor: Jelenko Topić

BLACKO/BRESTOVAC – Svoju šestu običajno-folklornu priredbu „Bosansko prelo“ Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, koja okuplja raseljene žitelje istoimene župe pokraj Teslića u susjednoj Bosni i Hercegovini, organizirala je ove godine u ugostiteljskoj dvorani „Bijela kuća“ u Blackom pokraj Pleternice, pokrovitelj je bila općina Brestovac, te supokrovitelji Požeško-slavonska županija i grad Požega. Organizaciju su pomogli brojni sponzori među kojima i zemljak Vinko Stojčević iz Austrije, a ove godine djelovanje Udruge Komušana obiolježilo je nekoliko vrijednih humanitarnih aktivnosti u brestovačkom kraju.

Nakon pozdravne riječi Joze Ilića, predsjednika Udruge Komušana priredbu je pred oko 200 posjetitelja iz raznih dijelova susjedne države, ponajviše iz Srednje Bosne i Posavine,  otvorio Tomo Vrhovac , predsjednik Općinskog vijeća Brestovca.

-Udruge djeluju sa skromnim financijskim sredstvima, a općina Brestovac i nadalje će pomagati ovakve udruge i priredbe koje čuvaju običaje svoga kraja –naglasio je prilikom otvaranja Tomo Vrhovac.

Tijekom cjelovečernjeg programa nastupili su folkloraši KUD „Komušina“ iz brestovačkog kraja pokazavši izvorne nošnje i kola svoga zavičaja tj. Posavine i Srednje Bosne, a još su pjevali solisti Mirko Ilić iz Pavlovaca i Anto Ilić Olja, koji živi i radu u Beču,  uz pratnju mladog klavijaturiste,  te izvorne skupine sa violinom i šargijom „Braća Jozić“ iz Žepča i „Izvornjačka duša“ s područja Usore i Dervente. Oni su se predstavili izvornim  i novonastalim pjesmama uz svirku ova dva instrumenta po kojima je prepoznatljiv narod toga kraja.

Organizatori su pripremili tombolu sa niz vrijednih nagrada, a posjetitelji i sudionici su kušali izvorne specijalitete starog kraja.

Komentiraj: