OBIČAJI KOD OBITELJI CAPAN IZ PLETERNICE KOJI SE NJEGUJU DESETLJEĆIMA: Tradicija u znaku posnih jela /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

PLETERNICA – Na putu iz Pleternice prema Buku u Ulici Eugena Podubskog 64 obiteljska je kuća Regine i Ivana Capana. Badnjak je i u njihovom dvorištu je gužva. Rodbina, susjedi i prijatelji tiskaju se uz pecalo.

Prohladno je pa godi toplina vatre. U ovećem kotliću od rosfrajne pivske bačve kuha se četrdesetak litara riblje čorbe a na pecalu peče dvadesetak polovica šarana. Tu su Capanov sin Željko, zetovi Goran Senić i Željko Horaček, dva Marijana, Trobić i Rubčič, inače prijatelji, te unuka Katarina. Evociraju se uspomene i dogodovštine, pije se rakija medovača. Veselo je. Svi će oni u posudama svojim domovima ponijeti riblju čorbu i nekoliko polovica šarana. Tako je u ovoj obitelji već godinama. Riblja čorba je od pet vrsta ribe, najviše soma, koje je Ivan inače član ribolovnog društva Lonža iz Zarilca proteklih dana ulovio u Orljavi.

Gazdarica Regina priprema tjesteninu za čorbu i grah salatu za pečenog šarana. Sitne kolače ispekla je neki dan. Oveće prase je pečeno dan prije.

Cijeli dan se priprema za doček Božića. Predvečer se unosi jelka , slama, kruh sa svijećom. Priprema se blagdanski stol. Uz molitvu i pjesmu očekuje se pola noći.Tek onda se iznosi pečenica.

Tako je na Badnjak u obitelji Capan već generacijama. 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: