Običaji i specijaliteti hercegovačkog kraja za više od 300 posjetitelja – priznanja dobili Branko Mihalj i Marinko Šarić /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Sir iz mišine, uštipci i drugi izvorni specijaliteti Hercegovine bili su na jelovniku tradicionalne 24. priredbe Hercegovačko silo održane u svečanoj dvorani Avia u Velikoj u organizaciji Zavičajne udruge Herceg Stjepan, a nazočilo je više od 300 posjetitelja, uglavnom Hercegovaca koji žive u požeškom kraju, te njihovih gostiju iz Zagreba i drugih područja.

Posebni gosti su bili saborski zastupnik Nikola Mažar, glavni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Ćirko, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivan Vukoja, požeško-slavonska županica Antonija Jozić i njen zamjenik Ferdinand Troha, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, načelnici veličke i kaptolačke općine Robert Hofman i Mile Pavičić, predsjednici općinskih vijeća Velike i Jakšića Anamarija Sikirić i Boško Obradović, te predstavnici više hercegovačkih općina.

Prvo Hercegovačko silo održano je 1997. godine nakon kojega je osnovana Udruga Herceg Stjepan, a njen predsjednik Vlado Boban uručio je priznanja za dugogodišnju aktivnost Branku Mihalju i Marinku Šariću.

Nakon pozdravnih riječi Bobana i načelnika općine Velika Roberta Hofmana Hercegovačko silo je otvorila županica Jozić.

-Ova općina doživljava procvat, mnogi od vas u Slavoniji ste našli svoj dom, no rado se sjećate starog kraja i čuvate tu tradiciju – poručila je A. Jozić.

Prije svečane večere molitvu je vodio Dragoslav Kozić, župnik župe Bučje.

Tijekom večeri nastupilo je KUD Knešpolje iz Knežice izvodeći običaje i pjesme hercegovačkog kraja, te glazbena skupina Andersoni i poznata solistica Pamela Ramljak.

Uz njih je bilo podosta veselja i plesa, a organizatori su priredili tombolu sa niz vrijednih zgoditaka. Priređena je degustacija vina vinara požeško-pleterničkog i kutjevačkog vinogorja. Bilo je tu gange koja se pjevala u dvorani i van nje, zatim drevne igre šijavice i  drugih zanimljivosti, kao i susreta prijatelja koji se dugo nisu sreli i vidjeli.  

Nastavljena je humanitarna tradicija priredbe pa je dio prihoda usmjeren je za potporu Caritasu Požeške biskupije.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije