Običaji Bosanaca uz veselu pjesmu i zvuke šargija /FOTOGALERIJA/

BRESTOVAC / BLACKO – Udruga Komušana i prijatelja Komušine sa sjedištem u Brestovcu, koja okuplja raseljene žitelje s područja župe Komušina u srednjoj Bosni,  organizirala je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, grada Požege i općine Brestovac, te medijskim pokroviteljstvom Požega portala i Požeške kronike, svoju tradicionalnu 6. po redu zavičajnu priredbu pod nazivom „Bosansko prelo“.

U dvorani Bijela kuća u Blackom okupilo se više stotina Bosanaca, a potporu organizaciji ove godine dali su im Posavljaci požeškog kraja. Tu je bilo i dosta raseljenih zemljaka koji su  tijekom Božićnih blagdana došli iz inozemstva svojim kućama na zimski odmor.

Gosti su bili gradonačelnik Požege Darko Puljašić, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk iz Slavonskog Broda, Tomo Vrhovac, predsjednik Općinskog vijeća Brestovca i drugi.

Pozdravne riječi uputio je Jozo Ilić, predsjednik Udruge Komušana ističući dobar odaziv zemljaka na priredbu.

-Slavonija je bogata zbog vas, različitost nas je spojila i oplemenila, a hvala vam na vašem doprinosu boljitku ovoga kraja – istakao je u pozdravnoj riječi požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Gospođa Maksimčuk je pozvala Bosance da čuvaju svoje običaje i nošnje, te poštuju one u kraju gdje su došli.

Kroz cjelovečernji program uz obilje domaćih specijaliteta nastupili su izvorne grupe Dobojski dukati, Usorski izvori i Braća Jozić, te solisti Anto Ilić Olja i Mirko Ilić Miko.

Bogatstvo nošnji, običaja i kola iz starog kraja pokazali su članovi KUD Komušina iz brestovačkog kraja.

/Foto: V.P./

0 Comment