Novih 50 „smještajnih kapaciteta“ otvoreno u gradu Požegi – na zatvorenom Odjelu kaznionice za muške zatvorenike /FOTO/

Autor: D.K.

Gradu Požegi i njenim čelnicima pomažu druge institucije kako bi ta sredina bila prepoznatljiva barem po nečemu. Kad se gradski oci nemaju pohvaliti s nekim značajnijim investicijama, a da za sobom ne vuku neke repove u tome im je „za prvu ruku“ pomoglo Ministarstvo pravosuđa s ulaganjima u povećanje kapaciteta zatvorenog Odjela Kaznionice Požega.

Pisali smo ovih dana o tome da su se uložila znatna sredstva za preuređenje postojećeg poluotvorenog Odjela u Kaznionici Požega. Tim povodom u posjetu je stigao državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović sa suradnicima koji je u pratnji upravitelja Kaznionice Požega Zvonimira Leopoldovića i njegovih suradnika te predstavnika Požeško-slavonske županije, zamjenika župana Željka Jakopovića i gradonačelnika Požege Darka Puljašića, obišao prostorije u kojima će biti smješteni zatvorenici. Zatvoreni odjel za smještaj je kapaciteta do  muških osoba.

-U nepunih šest mjeseci napravili smo novih 50 kreveta u zatvorenom sustavu zatvorskog sustava Republike Hrvatske. Naime, imamo određenih problema s kapacitetima u zatvorenim dijelovima jer imamo aktualnu migrantsku rutu preko Hrvatske i nešto više zatvorenika u cijelom sustavu. U zadnjih godinu dana taj broj povećao se za 600 osoba. U kratkom periodu napravili smo tih 50 kreveta u zatvorskom sustavu, a radi komparacije valja istaknuti kako nekoliko zatvora u Hrvatskoj nema taj broj kreveta – rekao je Juro Martinović državni tajnik Ministarstva pravosuđa

Opremanjem zatvorenog Odjela u istoj zgradi gdje je i smanjen je broj mjesta u poluotvorenom odjelu. Što se tiče ukupnog kapaciteta u zatvorskom sustavu, prema stupnju sigurnosti i ograničavanju kretanja zatvorenika novi kapaciteti u zatvorenim uvjetima iznose 2.956 mjesta, u poluotvorenim 681 mjesto te u otvorenim 282 mjesta.

Što se tiče kapaciteta u Požegi, prema riječima upravitelja Kaznionice Požega Zvonimira Leopoldovića oni nisu bili trenutno popunjeni iz kojeg se razloga, na njihov prijedlog, Ministarstvo pravosuđa odlučilo uložiti određena sredstva.

-Mi smo na vrijeme ta sredstva iskoristili u roku koji je bio predviđen. Poslovi su kvalitetno obavljeni. Nadam se da će svi oni koji ovaj prostor budu koristili biti zadovoljni jer one uvjete koji su sad trenutno na raspolaganju zatvorenicima s obzirom na broj i prekapacitiranost ovi uvjeti su ipak kvalitetniji ovdje – rekao je Zvonimir Leopoldović, upravitelj Kaznionice Požega.

Ustrojavanje zatvorenog Odjela u Požegi neće zahtijevati novo zapošljavanje službenika, već će se gotovo svi poslovi uspješno izvršavati prerasporedbom postojećih službenika Kaznionice u Požegi.

Foto: D. Krstanović [FAG id=269862]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek