Novi toranj i zvonik za kutjevačku sakralnu krasoticu /FOTO/

Autor: DK

blankKUTJEVO – Privode se završni radovi za postavljanje novog zvonika na kutjevačku sakralnu krasoticu koja je posvećena Rođenju Blažene Djevice Marije. Sve je odrađeno kako treba od drvene konstrukcije, oblaganja iste bakrom i postavljanje pozlaćenog križa. Odmah početkom narednog tjedna nova konstrukcija bi trebala biti podignuta i postavljena na crkvu. Uoči svetkovine Male Gospe, zaštitnice kutjevačke župe sve bi trebalo biti gotovo, što se tiče zvonika i tornja. Time su odrađeni još jedni obuhvatni i zahtjevni radovi vrijedni više od milijun kuna. Podsjetimo, još prije zime prethodilo je obnavljanje krovišta na crkvi za koje radove je također trebalo izdvojiti znatan dio financijskih sredstava.

blankPomalo je izgledala otužna slika, crkva bez tornja i zvonika, o čemu smo pisali, a sada novi toranj i zvonik dati će jednu posebnu ljepotu tom sakralnom zdanju koje su Isusovci na starim temeljima gradili od 1723. do 1732. godine.

blankMožda je malo poznato da je upravo Kutjevo najstarije Gospino pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske u koje su hrlili brojni vjernici iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

blankŠto se tiče same crkve dosadašnjim istraživanjima potvrđen je samo jedan izravni dokaz o gradnji barokne na temeljima starije cistercitske cr­kve. Arheološkim sondama s vanjske strane svetišta otkriveni su teme­lji kontrafora srednjovjekovne crkve koji pokazuju da je srednjovje­kovno svetište bilo na istom mjestu, ali i da je bilo posve istog tlocrtnog oblika kao i sadašnje. Osim toga skidanjem žbuke sa sjevernog zida svetišta (u prostoru barokne sakristije) utvrđeno je da je svetište u cjelini ponovo sagrađeno u 18. stoljeću, s tim da je za gradnju djelomično iskorišten i kamen starije crkve (pojedini pravilno klesani blokovi ugrađeni su kao spoliji).

Postavljanjem novog tornja i zvonika ne prestaje potreba za obnovom i uređenjem kutjevačkog sakralnog zdanja. Ima još puno toga što će se trebati napraviti kako na vanjskom dijelu tako i u unutrašnjosti crkve.

blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića