Novi Studentski dom dr. Franjo Tuđman u Požegi otvorio i predao na korištenje predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: “I ovim projektom šaljemo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja” /FOTO/

Autor: PROMO

U nazočnosti brojnih visokih uzvanika otvoren je Studentski dom dr. Franjo Tuđman na kojoj svečanosti su uz dekana te predsjednika Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta prof. dr. sc. Borislava Miličevića i prof. dr.sc. Vladu Guberca između ostalih bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, njegov potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar državne imovine Mario Banožić, predstavnik obitelji Tuđman, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnici općina, ustanova institucija i tvrtki s područja Požeško-slavonske županije i brojni drugi.

Službenim otvorenjem Studentskog doma održana je i završna konferencija projekta „Izgradnja studentskog doma u Požegi“ u okviru natječaja „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ KK.09.1.2.01. Ukupna vrijednost projekta je 32.708.529,43 kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 32.638.129,43 kuna.

Studentski dom otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prije koje je svečanosti sve nazočne prigodnim riječima pozdravio predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Vlado Guberac istaknuvši kako je požeško Veleučilište najbolje u Hrvatskoj.

-Veleučilište u Požegi jedno je od prvih osam veleučilišta u Hrvatskoj. Danas je ustrojeno s Društvenim odjelom – to su preddiplomski stručni studiji Računovodstvo, Trgovina, Upravni studij i specijalistički diplomski studij Trgovinsko poslovanje, te Poljoprivredni odjel s preddiplomskim stručnim studijima Vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo i Prehrambena tehnologija. U okviru Poljoprivrednog odjela ustrojena je i nastavna baza ( koju zovemo Klijet i spremište vina) zbog unaprjeđenja struke. Sukladno strategiji razvoja Veleučilišta dovršena je izgradnja ovog Studentskog doma i za izgradnju su povučena bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 33 milijuna kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja. Sveučilište u Osijeku pomagalo je kako pri utemeljenju Veleučilišta tako i u njegovom razvoju kroz ovih 22 godine. Zahvaljujući velikoj mladoj populaciji ovog kraja, prirodnim i ljudskim resursima te prije svega zahvaljujući Veleučilištu, grad Požega ima sada sve preduvjete da postane sveučilišni grad – naglasio je Guberac dodajući kako su posebno sretni i ponosni što je obitelj Tuđman dala suglasnost da Studentski dom u Požegi nosi ime dr. Franje Tuđmana te su time kao akademska zajednica odali počast prvom hrvatskom predsjedniku.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić koji je izrazio je ponos i zadovoljstvo vrijednim projektom.

-Najbolje veleučilište jedna je priča koja se sada zaokružuje. Dugo radimo ovdje, dugo smo sve pripremali i vrlo smo ponosi. I Veleučilište i ovaj Studentski dom zalog su za budućnost, a posebno sam sretan što u Veleučilištu rade kvalitetni, domaći ljudi. U našem gradu, županiji, u Slavoniji postali smo veliko gradilište. Radi se, gradi i ljudi vide da idemo naprijed, sve one mogućnosti koje nam je Europska unija pružala iskoristili smo i to u vremenima kada nismo mi dogovarali sve uvjete. Zamislite što će tek biti u iduće četiri godine i kako ćemo ovaj grad, županiju i cijelu Hrvatsku i dalje razvijati do razine koju svi želimo i zaslužujemo. Mladim ljudima poručujem: dođite u Požegu, upišite ovo Veleučilište iz kojeg ćete izaći kao kompletni ljudi, stručni i kvalitetni, spremni za izazove rada i doprinosa u zajednici – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Prije službenog otvorenja i otkrivanja brončani reljefa dr. Franje Tuđmana, rad akademske kiparice svim nazočnim se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

-Ovaj projekt vrijedan gotovo 33 milijuna kuna koji je praktički u 100 postotnom iznosu financiran europskim sredstvima predstavlja jedan od simbola našeg projekta “Slavonija, Baranja i Srijem” kojim smo 2016. godine kazali da sada i odmah želimo investirati u Slavoniju – želimo poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja. Od ukupno 18,5 milijardi kuna koje smo predvidjeli u sedmogodišnjoj omotnici koja dolazi svome kraju ove godine, ali će se provoditi još tri godine, mi smo do sada ugovorili 12,8 milijardi kuna. Jedan od konkretnih projekata je i ovaj Studentski dom. Studentski dom na Veleučilištu koje broji 800 studenata, budući da je dom za više od 110 studenata, po najmodernijim standardima, dom koji će svojim stanovnicima, posebice onima slabijeg imovinskog stanja omogućiti kvalitetan život i fokusiranje na njihove obaveze te pripremu za tržište rada, pripremu za konkurentnost na hrvatskom, europskom, a vjerujem i širem međunarodnom tržištu – rekao je između ostalog predsjednik Vlade RH Plenković.

Prigodnim i zahvalnim riječima obratio se i predstavnik obitelji Tuđman, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Nositelj projekta izgradnje Studentskog doma je Veleučilište u Požegi, a partner Studentski centar u Požegi. Opći cilj projekta je povećati pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji. Specifični ciljevi dodijeljenog projekta su: doprinijeti smanjenju troškova studiranja u gradu Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za studente u nepovoljnom položaju, unaprijediti kvalitetu života studentske populacije u gradu Požegi te doprinijeti prepoznatljivosti grada Požege kao poželjnog mjesta za studiranje te time osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma.

Ciljna skupina projekta su redovni studenti Veleučilišta u Požegi, s mjestom prebivališta izvan grada Požege, s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. U okviru projekta izgrađen je studentski dom bruto površine 2.888,66 m2. koji u svom sastavu ima sljedeće sadržaje: 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente s invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

Foto: Marko Krstanović [FAG id=276486]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek