Novi raskol u SDP-u: Ronko podržao Zakon o braniteljima

Autor: D.K.

ZAGREB / POŽEGA – Sabor je prošlog četvrtka većinom glasova prihvatio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća rješenja. Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 219,2 milijuna kuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna.

Zakon je u Saboru podržalo 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje. Zanimljivo je da je među 93 zastupnika koji su glasovali za taj zakon i jedan član SDP-a. Bivši gradonačelnik Požege i dugogodišnji saborski zastupnik SDP-a Zdravko Ronko digao je ruku za taj zakon, a za Nacional je pojasnio zašto je glasovao suprotno napucima svoje stranke…

-Dva su ključna razloga zašto sam odlučio podržati taj zakon. Kao prvo, nepravda prema pripadnicima Narodne zaštite je ispravljena. S čelnim ljudima niza udruga Narodne zaštite, posebno vrhovnim predsjednikom Posilovićem borio sam se i zalagao više od jednog desetljeća kako bi se priznao status branitelja pripadnicima Narodne zaštite koji su u proljeće i ljeto ’91 još i prije formiranja Hrvatske vojske vlastitim sredstvima kupovali oružje, streljivo, hranu, odjeću i obuću te su bez ikakvog povoda stali u obranu Hrvatske. Kao zastupnik i osobno sam oko ispravljanja te nepravde puno puta pregovarao i s ministrima obrane, branitelja i ministrom rada, ali sve je bilo bezuspješno – izjavio je Ronko za Nacional dodajući između ostalog da su nesposobni birokrati iz toplih fotelja Ministarstva obrane zaključili 2004. godine da je prvi dan formiranja narodne zaštite bio 30.srpnja 1991. godine, kada su formirani štabovi Narodne zaštite.

Poznato je da je Franjo Tuđman Narodnu zaštitu osnovao 15.ožujka 1991. godine, a da je već 5.travnja 1991. godine započelo ustrojavanje postrojbi Narodne zaštite. Iz tog je vidljivo da teza o ustrojavanju Narodne zaštite koja je zaključkom donesena 2004. godine nije točna što je u tekstu u Nacionalu ustvrdio i Ronko.

-Da stvar bude gora ti isti “nesposobni birokrati” iz MORH-a “kretenski” su zaključili da je zadnji dan narodne zaštite 24.prosinca 1991. godine tumačeći više nego prejasnu Odluku o ustroju domobranstva koju je Tuđman donio tog 24.prosinca 1991. godine sa snagom da dan objave, odnosno 31.prosinca 1991. godine – izjava je Zdravka Ronka za Nacional ističući kako su pripadnici Narodne zaštite ostali bez mogućnosti ostvarenja prava na status branitelja jer je u Zakon ugrađena još jedna prepreka – osobi se priznaje status branitelja ako je u narodnoj zaštiti provela najmanje pet mjeseci.

-Drugim riječima Zakon je neprovediv jer nedostaje šest dana i nitko dakle to pravo nije mogao ostvariti, nego je to mrtvo slovo na papiru – dodao je Ronko nastavljajući kako su to tumačili upravo oni koji su zlouporabom položaja i ovlasti 2004. godine preko MORH-a rušili legalno izabranu vlast u Požegi.

-Na puno adresa se pisalo, na mnoga vrata se kucalo, pomagali su mi i general Dečak i brigadir Pavelić i mnogi drugi, ali od onih koji su mogli, od ministara, nitko ništa osim kave Cole i pokojeg vica. Jedini koji mi je obećao da će tu nepravdu ispraviti je ministar Medved u svom pisanom odgovoru na moje zastupničko pitanje – rekao je Ronko naglašavajući kako je njegov prijedlog kroz Odbor za ratne veterane čiji je član prihvaćen kroz formulaciju amandmana na članak 102. Prijedloga zakona, kojeg je Vlada prihvatila, pa će sad nezaposleni branitelji imati više prilike za zapošljavanje ali i mogućnost poštenijeg i pravednijeg natjecanja.

I dok Ronko opravdava svoju podršku, Nacional piše, postavlja se pitanje zašto o tom zakonu nije provedena šira javna rasprava i zašto se nije postavilo pitanje stvara li taj zakon potpuno novu kastu u hrvatskom društvu.

/Izvor: nacional.hr/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot