Novi požeški Dječji vrtić otvorit će svoja vrata kada se izgradi spojna cesta između dviju ulica i urede dodatna parkirna mjesta

Autor: DK

POŽEGA – Iako gotovo spreman da može otvoriti svoja vrata i primiti mališane svih odgojnih skupina i jaslica novi požeški vrtić još uvijek neće to učiniti jer nisu u potpunosti stvoreni svi preduvjeti za to, prvenstveno zbog nedostatka parkirnih mjesta i uređenja i izgradnje pristupne ceste koja će spajati Zelenu i Rudinsku ulicu.

Jesu li se ti radovi mogli odvijati paralelno s izgradnjom same zgrade vrtića o tome bi se moglo govoriti. Prije početka izgradnje zgrade vrtića najavljivana je izgradnja i spajanje dviju ulica, a što se s tim do današnjeg dana čekalo nije nam poznato, rečeno nam je samo da se iz određenih razloga nije pristupilo toj izgradnji odnosno investiciji za koju će se morati izdvojiti 1,5 milijuna kuna i to iz proračuna grada Požege.

No, bilo kako bilo kada se zaokruži kompletna cjelina uz dovršetak izgradnje same zgrade vrtića i izgradnja pristupne ceste i parkirališnih mjesta kapitalna investicija grada Požege bit će potpuno funkcionalna.

Uz ravnateljicu Dječjeg vrtića Požega Sandu Lukić, požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i njegovih zamjenika Marija Pilona i Ferdinanda Trohu te pročelnicu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jasminku Vodinelić novinari su imali privilegiju “zaviriti” u unutrašnjost prostorija u vrtiću i uvjeriti se da je sve uređeno i opremljeno prema najvišim standardima.

-Okoliš je uređen, no lijeva i desna strana prilaska vrtiću su slijepe ulice, nema mogućnosti kružnog toka i jednostavnog odlaska i dolaska. Trenutno je ovdje 14 parkirnih mjesta, što nije dovoljno ni za 36 uposlenih, a pogotovo ne u trenutku kada tu bude 200 djece. Pod tim uvjetima nemoguće je funkcionirati, otvoriti vrtić i očekivati normalan rad. Zato smo odlučili sagraditi cestu s još 56 parkirnih mjesta koja će biti spoj Zelene i Rudinske ulice i koja će zadovoljiti i funkcionalno i parkirališnim mjestima sve potrebe djelatnika i korisnika. Natječaj je raspisan, kreće u realizaciju i očekujemo završetak te ceste u roku od 40 do 45 dana – rekao je Darko Puljašić gradonačelnik Požege.

Vrtić se prostire na tri tisuće četvornih metara kapaciteta za 200 mališana koji kao takav izgleda kao velebno zdanje s kojim će u svakom slučaju biti zadovoljni kako oni najmanji korisnici, a tako i njihovi roditelji. Prostorno i opremom je vrtić uređen za pet jasličkih i pet vrtićkih jedinica. U vrtićkoj grupi će biti od 20 do 25, a u jasličkoj do 15 mališana. Iznos kompletnog uređenja s 11,8 milijuna kuna uz dodatne troškove i radove popet će se na 15,2 milijuna kuna što je potvrdio i zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon.

-Prilikom izvršenja radova došlo je do proširenja određenih zahvata. Trebalo je računati na određene aktivnosti vezane i po pitanju tehničkih pregleda i nadzora koji također koštaju, a te su investicije bile oko 1,7 milijuna kuna. Također, raspisan je natječaj za prilaznu cestu spoj Zelene i Rudinske ulice o kojoj je govorio gradonačelnik, čija je vrijednost po projektantskoj procijeni 1,5 milijuna kuna s PDV-om. Natječaj je najavljen za otvaranje 18., rujna i nakon toga u roku od 30-tak dana bi postupak izgradnje ceste trebao biti gotov. Tu su i Hrvatske vode koje su izašle u susret s rješavanjem kanala uz objekt vrtića, koji također nije bio definiran u projektu, a njihova investicija je 200 tisuća kuna. Kada sve zbrojimo, dolazimo do ukupne investicije od 15,2 milijuna kuna što znači 12 milijuna kuna iz sredstava kredita HBOR-a, tri milijuna vlastitih sredstava grada i 200 tisuća kuna pomoći od Hrvatskih voda – pojasnio je Mario Pilon.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: