Novi naraštaj ročnica i ročnika iz cijele zemlje dao prisegu domovini u požeškoj vojarni /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Pripadnici 19. naraštaja dragovoljnih ročnika u Središtu za temeljnu obuku Hrvatske vojske u Požegi dali su svečanu prisegu. Riječ je o 397 ročnika od kojih je 93 žena, a nakon dijela temeljne obuke od mjesec dana u Požegi nastavljaju obuku na vojnom poligonu Gašinci pokraj Đakova.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine kroz 18 naraštaja osposobljavanje je završilo 6.252 ročnika, od toga 647 žena.

Tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnicima pripada mjesečna novčana naknada koja je od ove godine povećana s 1.190 kuna na 1.995,60 kuna neto.

Prisezi su nazočili brojna rodbina i prijatelji ročnika, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, više visokih časnika i dočasnika HV-a, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, policije, vjerskog i javnog života kojima je u ulozi domaćina bio brigadir Milan Čorak zapovjednik središta za temeljnu obuku Hrvatske vojske u Požegi.

general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general zbora Mirko Šundov koji je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH čestitao je ročnicama i ročnicima na položenoj prisezi i odluci u služenju i plemenitim ciljevima zaštite mira i sigurnosti domovine.

-Na taj način nastavljate tradiciju hrvatskih sinova i kćeri koji su ponosno služili i služe domovini. Današnjom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obveza. Ovdje ćete se susrest s brojnim izazovima. Nadam se da ste spremni na te izazove i na sve novo s kojim ćete se suočiti tijekom boravka ovdje u vojarni. Od svih vas očekujem profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, međusobno uvažavanje i dosljedno pridržavanje svih procedura i postupaka kako bi uspješno proveli svoju obuku – rekao je general zbora Mirko Šundov.

Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević također je uputio čestitke ročnicama i ročnicima na položenoj prisezi.

-Kada vidim mladost, čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti pronositi onaj pobjednički duh i sve one vrijednosti usmjerene u razvoj ponosne Hrvatske vojske. Nikada ne zaboravite naše temelje, a to je Domovinski rat i naši branitelji. Od vas očekujem da nastavite časnim i ponosnim hrvatskim stopama i da ponosno nosite odoru Hrvatskog vojnika. Našu domovinu moramo i danas vrijedno čuvati i u nju ugrađivati onaj najbolji dio sebe. Budite primjer u svojoj zajednici i oni koji će uvijek pružiti ruku pomoći svom prijatelju, susjedu i kolegi – rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Nakon svečanosti polaganja prisege gosti su razgledali taktičko-tehnički zbor u krugu požeške vojarne gdje su se upoznali s naoružanjem i opremom, a nastupili su Orkestar oružanih snaga RH, te pripadnici Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ iz Požege.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije