Novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj posjetio sjedište Požeške biskupije

Autor: Biskupija PZ

Msgr. Giorgio Lingua, novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u pratnji tajnika Apostolske nuncijature msgr. Janusza Błachowiaka, pohodio sjedište Požeške biskupije. Svojim pohodom Požeške biskupije nuncij je započeo ostvarivati svoje obećanje da će posjetiti sve biskupije u Republici Hrvatskoj.

U Biskupskom domu susreo se s djelatnicima Biskupskog ordinarijata, a biskup Antun Škvorčević uputio mu je izraze dobrodošlice i zahvalnosti za osobnu blizinu koju svojim posjetom iskazuje Požeškoj biskupiji te ujedno svjedoči i blizinu pape Franje. Ustvrdio je kako je apostolski nuncij time iskazao i čast slavonskom dijelu Hrvatske, gdje Crkva Isusova nastoji služiti ljudima u nemalim životnim poteškoćama, navješćujući im nadu utemeljenu na Isusovoj vjernosti čovjeku u smrti na križu. Biskup je upoznao apostolskog nuncija s Požeškom biskupijom u njezinu 22-godišnjem djelovanju, napose s pastoralnim projektima na karitativnom, odgojno-obrazovnom, ekumenskom, bolničkom i kulturnom području.

Zajednički su razgledali crkvu sv. Lovre, u Odgojno-obrazovnom centru susreli se s učenicima Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, gdje su ga dočekali Ivica Žuljević, voditelj navedenog Centra i ravnatelji spomenutih škola Ivica Bedeničić i Frane Barišić. Zbor Katoličke osnovne škole pod ravnanjem Ljube Šolić pjesmom je izrazio nunciju dobrodošlicu a predstavnici iste Škole i Gimnazije uputili su mu pozdrav.

Apostolski nuncij odgovorio im je riječima zahvale i ohrabrenja u učenju i izgradnji, sa željom da kao odrasli ljudi budu svjedoci Isusa Krista u hrvatskom društvu. Potom je biskup Antun poveo ugledne goste u Katedralu, gdje ih je primio župnik Mladen Štivin sa župnim vikarom Matejom Filipovićem, u Riznicu i Dom pape Ivana Pavla II. gdje se nalazi Kolegij za svećeničke aspirante i gdje je uz starije svećenike i one koji su na službi u središnjim biskupijskim ustanovama smještena i središnja biskupijska kuhinja, koja među ostalim svakodnevno pripravlja hranu za caritasove štićenike.

Razgledali su i Dijecezanski muzej Požeške biskupije. Posjet je završio susretom s obitelji gospodarstvenika Vlade Krauthakera u Kutjevu, na kojem je sudjelovao i kutjevački župnik Marijan Đukić te župni vikar Dejan Ilić.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: