Nove vizure Đačkog doma u Požegi: Lijepo, ali prije svega energetski učinkovito

Autor: D.K.

POŽEGA – Projekt energetske obnove zgrade požeškog Đačkog doma polako se privodi kraju. Radi se o investiciji 1,47 milijuna kuna koju financira Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s iznosom od 440 tisuća kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 587 tisuća kuna, a preostali dio od 449 tisuća kuna financira Požeško-slavonska županija.

Ugovor o izvođenju radova je potpisan u prosincu prošle godine na kojem se projektu u pripremi dokumentacije radilo gotovo dvije godine kako bi se moglo aplicirati na natječaj za energetsku obnovu. Zgrada Đačkog doma u Požegi veoma će brzo zasjati u novom vanjskom ruhu, najkasnije do početka nove školske 2017./2017. godine.

Unutarnji dio doma je prije uređen prema svim modernim standardima, a energetska obnova se odvije u četiri građevinske mjere koje će dati posebnost samoj građevini.

Projektom su predviđeni radovi koji su već u velikom dijelu odrađeni, postavljanje slojeva toplinske izolacije vanjskih zidova, izmjena vanjske stolarije grijanog prostora, postavljanje toplinske izolacije stropne konstrukcije iznad grijanog prostora te postavljanje toplinske izolacije zidova prema negrijanom tavanu.

Bila je velika zainteresiranost za izvođenje radova, što potvrđuje činjenica da se na natječaj javilo 10 solventnih tvrtki, a prošla je požeška tvrtka Projekt Inženjering koja radove privodi kraju.

Ravnatelj požeškog Đačkog doma prof. Josip Matuha izražava uvjerenje kako će ta zgrada biti svima u Požeško-slavonskoj županiji na ponos.

-Projekt je bio hrabar, ali i dobro napravljen, unatoč svim barijerama koje smo imali. Pripreme su trajale dvije godine. Morali smo legalizirati zgradu, izraditi projektnu dokumentaciju i ishoditi energetski certifikat – dodaje prof. Josip Matuha koji s nestrpljenjem očekuje završetak radova.

Energetskom obnovom planirana se ušteda do 60% toplinske energije, a Đački dom bi trebao biti u B energetskom razredu, dok je sada u D.

 

Više iz kategorije