Novac dobivaju puhačke glazbe, povijesna postrojba,Kulturni mozaik, smotra puhača i KUD iz Velike

POŽEGA / ZAGREB – Ministarstvo kulture RH objavilo je drugi dio rezultata javnog natječaja za financiranje kulturnih potreba i programa tijekom iduće 2018. godine. Dio njih se odnosi na udruge i organizacije s područja Požeške kotline, premda se teško oteti dojmu da je takvih novčanih poticaja trebalo biti više, no nije nam poznato koliko je bilo prijavljenih programa i podnijetih zahtjeva na natječaje.
Među manifestacijama i smotrama sedam tisuća kuna dobiva Povijesna postrojba Trenkovi panduri za organizaciju Susreta povijesnih postrojbi u Požegi, zatim Savez amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje(sjedište mu je u Požegi) 15 tisuća kuna za 39. Smotru tih orkestara, te Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije također 15 tisuća kuna za pripremu tradicionalne priredbe 7. Kulturnog mozaika u travnju 2018. godine.
U kategoriji nabave instrumenata i nošnji Glazba Jakšić dobit će 15 tisuća kuna za kupovinu instrumenata limene glazbe, zatim Gradska glazba Trenkovi panduri(Požega) također 15 tisuća kuna za nabavu klarineta, KUD Ivan Goran Kovačić(Velika) 10 tisuća kuna za kupovinu tamburaških instrumenata,te Povijesna postrojba Trenkovi panduri 10 tisuća za nabavu opreme.
Pod kategorijom seminari i radionice novac će dobiti savez Puhačkih orkestara Slavonije i Baranje(12 tisuća kuna) za organizaciju stručnog seminara, te Zajednica kulturnih udruga županije(5 tisuća) za organizaciju seminara voditelja i plesača folklornih skupina, te svirača tradicijskih glazbala.
Iz ovoga je vidljivo da niti jedna manifestacija nije dobila potporu počevši od Aureafesta, pa do Lidasa i drugih smotri folklora koje se dugi niz godina organiziraju u ovom kraju.

0 Comment