Nova usluga požeškog Komunalca: Pronađite grob prijatelja ili znanca pomoću Tražilice grobnih mjesta

Autor: D.K.

POŽEGA – Blagdan Svih svetih je pred nama. Groblja su već ovih dana posjećenija nego inače, a najveći broj posjetitelja očekuje se uoči i na sam blagdan Svih svetih. Kako bi posjetiteljima, posebice onima iz drugih gradova pa čak i iz inozemstva, olakšali pronalazak grobnog mjesta prijatelja, znanaca i rodbine, Komunalac Požega d.o.o. omogućio je pretraživanje groblja putem Tražilice grobnih mjesta. Riječ je o aplikaciji koja precizno prikazuje lokaciju grobnog mjesta, a za njezinu aktivaciju potrebno je imati „pametni telefon“ i internetsku mrežu s uključenom lokacijom.

Sustav je razvijen uz pomoć informatičke tvrtke Axiom iz Čakovca, a funkcionira na sljedeće načine: spajanjem na internetsku stranicu www. komunalac-pozega.hr i upisivanjem imena i prezimena pokojnika u Tražilicu grobnih mjesta ili skeniranjem QR koda koji se nalazi na info panoima na ulazima gradskih groblja. QR čitač besplatna je aplikacija koja se vrlo jednostavno može preuzeti s interneta.

Podaci u sustavu kontinuirano se nadopunjuju, a osim posjetiteljima ovakav način pretraživanja grobnih mjesta od velike je koristi djelatnicima tvrtke Komunalac Požega d.o.o. jer je na groblju sv. Ilije više od 3.000 grobnih mjesta, na Groblju sv. Elizabete cca 1.670 i na Groblju Krista Kralja cca 900 grobnih mjesta.

Pretraživanje putem Tražilice grobnih mjesta za sada je moguće na Groblju Svetog Ilije i Groblju Krista u Požegi  te na groblju u Dervišagi. Ovih će dana info panoi biti postavljeni na groblju u Vidovcima, a preostala groblja putem Tražilice grobnih mjesta moći će se pretraživati do kraja godine.

Ukupni troškovi uspostave sustava su oko 15 tisuća kuna.

Anto Bekić direktor požeškog Komunalca

-Očekujemo ovih dana veliki broj posjetitelja kako na ovom tako i na drugim grobljima. Biti će puno onih koji dolaze i iz drugih dijelova Hrvatske. Ono što vidimo unazad nekoliko godina na što nam se ukazuje kao problem mnogima je problem pronaći grobno mjesto. Konfiguracija naših groblja je stara i u brdovitim su dijelovima iz kojeg je razloga teško ronaći grobno mjesto. Temeljem toga mi smo pokrenuli ovaj projekt koji sad vama prezentiramo ovdje na groblju sv. Ilije na kojem ima tri tisuće grobnih mjesta i više od šest i pol tisuća sahranjenih prema evidenciji koju imamo. Ovaj sustav možemo koristiti i na groblju Krista Kralja te grobljima u Dervišagi i Vidovcima. Do kraja godine biti će sustav moguće koristiti na svim gradskim grobljima – rekao je Anto Bekić direktor Komunalca Požega d.o.o.

Zadovoljstvo na novitetu i unapređenju tehnologije na grobljima izrazio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić naglašavajući kako će sadašnji tim u Komunalcu još puno sličnih stvari napraviti.

Podaci u sustavu kontinuirano se nadopunjuju, a osim posjetiteljima ovakav način pretraživanja grobnih mjesta od velike je koristi djelatnicima tvrtke Komunalac Požega d.o.o. jer je na groblju sv. Ilije više od 3.000 grobnih mjesta, na Groblju sv. Elizabete cca 1.670 i na Groblju Krista Kralja cca 900 grobnih mjesta.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek