Požega.eu

Nova TV podsjetila na probleme nekadašnjih radnica požeške Orljave

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Nova TV podsjetila na probleme nekadašnjih radnica požeške Orljave Požega.eu | Nova TV podsjetila na probleme nekadašnjih radnica požeške Orljave

PRIJE 2 GODINE
JELENKO TOPIĆ

Prošlo je šest mjeseci otkako je požeška Orljava otišla u stečaj. Na burzi su završile 172 radnice, a svaki mjesec okupljaju se pred prodavaonicom kako bi upozorile da im većinski vlasnik - država, nije pomogla.

Proizvodnja nije nastavljena, niti je pronađen strateški partner. Nisu dobile ni zakonom zajamčene otpremnine. Tri minimalne plaće isplatila im je Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Od države i njemačkog partnera, za kojeg su šivale radnice Orljave, traže da im osiguraju i preostalih pet koje se po zakonu isplaćuju iz stečajne mase, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

’’Te otpremnine su minimalci. Znači pet minimalnih plaća. Nisu nikakve plaće od ministara, od saborskih zastupnika. To su plaće od nas malih radnika, to je malo, ali nama jako puno vrijedno’’, rekla je bivša sindikalna povjerenica Mirela Bonić.

’’Ako nemaju novaca nek prodaju slobodno jedan rabljeni njihov auto, isplatit će svih nas 172 radnika. Oni sebi bez stida i bez srama uzmu još 6 plus 6, a mi ostajemo bez ovih svojih zakonskih 23.000’’, ističe bivša radnica Orljave Mirjana Pavić.

Radnice sada žive od 1700 kuna naknade sa zavoda. Neke su otišle u Austriju. ’’Do čega me dovelo da sam u mojoj 61. godini spakovala kofer i otišla bit njegovateljica’’, priznaje bivša radnica Lucija Kljajić.

Ministarstvu državne imovine uputili smo upit. Pitali smo ih hoće li pomoći radnicama doći do ostale otpremnine, te što je s ranije najavljivanim potencijalnim partnerima. Odgovorili su da nisu nadležni za ta pitanja. Odgovor nismo dobili ni iz CERP-a.

Još u listopadu, ministar Darko Horvat je govorio da dogovaraju ulazak u strateško partnerstvo s tvrtkom Hemko iz Slavonskog Broda. ’’I usudit ću se reći da smo blizu ulaska’’, rekao je svojevremeno Horvat. Pomaka nema.

’’Još nam sad naša država želi oporezovati tako da smo mi prisiljeni vratit se natrag u pučku kuhinju. Ne znam imamo li je, ali to će se morati otvoriti u Požegi, bit će nas u pučkoj kuhinji puno’’, zaključila je Pavić.

Više o Orljavi pogledajte u priloženom videu.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sest-mjeseci-nakon-stecaja-radnice-orljave-traze-zasluzene-otpremnine---695817.htmlOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.