„Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće”: U zrak pušteno 50 ljubičastih balona s imenima požeških palčića

Autor: pozega.hr

POŽEGA – Po prvi puta je u Požegi oilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, pokrenut prije osam godine u Hrvatskoj u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“. Na Trgu sv. Terezije obojenim u ljubičasto, u duhu slogana „Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće”, u zrak je pušteno 50 ljubičastih balona s imenima požeških palčića.

– Požega se ove godine prvi puta priključila ovom obilježavanju jer smo shvatili da ima dovoljno zainteresiranih roditelja u Požegi. Želja nam je osvijestiti okolinu o problemu prijevremenog rođenja jer nije dovoljno upoznata I roditelji često nailaze na nerazumijevanje, pogotovo zaposlene majke. Tu se svijest nadamo tijekom godina podići. – rekla je Jelena Vukoja Juričević, inicijatorica obilježavanja, dodavši kako u Požegi još nema podružnica Kluba roditelja nedonoščadi, no kako se nada da će ju do iduće godine osnovati.

Cilj obilježavanja ovoga dana je usmjeravanje pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.
Svoju podršku akciji došao je dati i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

– Sva su naša djeca anđeli, a ovo su anđeli borci. Kada startate s minus 10 i opet dođete prvi na sto metara – što reći?! Medicina je danas napredovala i omogućuje da ova prekrasna djeca, ovi anđeli, mogu imati mogućnost i priliku za život. Oni to dokazuju danas ovdje, a Grad Požega će i dalje davati potporu u provedbi ovakvog oblika aktivnosti. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek