Njeguju tradiciju doseljenih Ramaca nastupajući širom zemlje

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA – Društvo je navršilo deset godina rada, pripremamo monografiju uz taj jubilej, svojim radom ostavljamo trag o prošlosti i sadašnjosti, kroz sekcije je prošlo oko 60 osoba, a imamo nošnji starih i do 180 godina- kazala je u uvodu godišnje izvještajne skupštine pleterničkog Zavičajnog kulturno-umjetničkog društva „Rama“ Kristina Čuljak. Mališani su izveli nekoliko recitacija stihova o doseljavanju Ramaca u ovoj kraj i životu u Slavoniji.

Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice

-Čestitam na aktivnostima i zahvaljujem se jer gajite različitosti i ponosni smo na vas – kazao je pozdravljajući skup zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

Rad skupštine pozdravili su brojni predstavnici srodnih društava ovoga kraja s kojima pleterničko Zavičajno-kulturno umjetničko društvo “Rama” usko surađuje i zajednički odlazi na brojne nastupe izvan županije.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Zajedništvo je ključno za vaš rad, ali i za našu opstojnost i budućnost, vi ste donijeli dio hrvatske tradicijske baštine, zahvaljujem na plodnom radu unatoč problemima, a potpora neće izostati- istakao je ovom prigodom požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica

Predsjednik Zavičajnog KUD Rama Jure Vidakušić govorio je o izvješću o radu izdvojivši organizaciju njihove smotre „Običaji starog zavičaja“, zatim više od 30 nastupa širom zemlje među kojima su Ilača, Velika, Bjelovar, Okučani i druga mjesta, te sudjelovanje na smotri pjevačkih skupina Hrvatske i kod snimanja dokumentarnog filma Hrvatske televizije „Ramci negdje drugdje“ koji je višestruko nagrađivan.

Sada u društvu djeluju literarna, dramska i folklorna sekcija, a planiraju nastaviti ovakvim tempom uključujući posjetu Rami. Na kraju skupštine tijekom druženja bilo je vesele pjesme, a nastupili su članovi sastava Šljivova grana iz Grabarja.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: