Njabolje crno vino Stjepana Pavića, bijelo Matije Papratovića, a kobasica Marija Bošnjaka /FOTO/

Autor: D.K.

LUKAČ -Tradicija se nastavlja pa je tako 20. godinu za redom u Lukaču, pokraj Kutjeva, organizirana degustacija vina i kobasica. Vrijedni mještani Lukača i ove su se godine podičili svojim suhomesnatim proizvodima ali i vrhunskom kapljicom koja je dobila visoke ocjene poznatog enologa Ivice Peraka koji je degustirao i dao svoju ocjenu za 21 uzorak vina, od čega 16 bjelih i 15 crnih sorti.

Ivica Perak, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje vina

-Iznenađen sam sa kvalitetom vina koja su donesena na ocjenjivanje s obzirom na godinu kakva je bila jako teška s obizorom da je bilo mrazeva, niskih temperatura u cvatnji, dva puta tuče kojoj je bio epicentar baš na ovom području od Vetova prema Lukaču. Sve u svemu vina su jako dobra s obzirom na sve te uvjete. To dokazuje da vi ovdje znate raditi i kad bi se netko od vas počeo ozbiljnije baviti proizvodnjom vina da bi sigurno imali dobar plasman na tržištu – rekao je Ivica Perak

Za crne sorte vina prvo je mjesto pripalo Stjepanu Paviću za Zweigelt, drugo Andriji Mitoviću za Cabernet Sauvignon, a treće mjesto za Zweigelt crno vino Josipu Mitroviću.

Od bijelih sorti najveći broj bodova 18,2 dobilo je bijelo vino koje je proizveo Matija Papratović, drugo mjesto po broju bodova 18,1 pripada Goranu Škorvagi dok su treće mjesto dijelili sa istim brojem bodova 18,0 Josip Mitrović Zlatko Raljević.

Vjenceslav Hruška, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje kobasica

Što se tiče kosica odnosno kulinovih seka bilo je 16 uzoraka za koje se može reći da su jako dobre i iz godine u godinu sve su bolje po kvaliteti.

Najbolje ocijenjena kobasica – kulinova seka je od Marija Bošnjaka, drugo mjesto pripalo je Zlatku Raljeviću, a treće Dragi Paviću.

-Mogu vam reći da sam se ove godine dosta iznenadio. Kvaliteta kobasica odnosno kulinovih seka više nego dobra. Nije bio lako ocijeniti i odrediti koja su prva tri uzorka najbolja. Samo je po jedan bod odredio redosljed. Morali smo, da tako kažem pripetavat uzorke jer se bilo veoma teško odlučiti kome dati prvo, drugo odnosno treće mjesto. Odlučivale su nijanse ili okus ili miris i boja, izvornost i sl. Kod nekih je uzoraka dim učinio svoje što je odmah bila lošija ocjena samog proizvoda. Iz godine u godinu ste sve bolji i bolji i možete se ponositi sa svojim proizvodima i nemate se čega stidjeti – rekao je Vjenceslav Hruška, predsjednik komisije za ocjenjivanje kobasica.

Dok su stručna povjerenstva odrađivala odgovoran posao gosti i uzvanici okupljeni u Vatrogasnom domu razmjenjivali su iskustva među kojima su uz domaćina, predsjednika Mjesnog odbora Lukač, Andriju Mitrovića bili i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva Josipa Miličević i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

Sve nazočne su pozdravili zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva Josipa Miličević koji su izrazili veliko zadovoljstvo na takvoj gastro manifestaciju za koju su rekli da ju treba čuvati i njegovati.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

-Ako malo bolje pogledamo oko sebe gotovo da nemožemo naći nijedno mjesto i selo ovdje u Požeštini koje je toliko složno poput Lukača. Na svojstven i jedinstven način organizirate dvije zapažene manifestacije, Vincelovo i ovu večerašnju degustaciju vina i kobasica. To je samo dokaz koliko ste složni i jedinstveni na čega sam bez imalo lažne skromnosti ponosan. Da vam je i skromnost vrlina i to je činjenica a reći ću i zašto. Dok mi brojne druge udruge i organizatori raznih manifestacija kucaju na vrata, šalju dopise i molbe za financijske pomoći za organizaciju događanja vi gotovo da ništa ne tražte. Šutite i samozatajno radite i sve uspješno odradite. Malo je takvih. To ćemo morati malo promijeniti. Evo ovih smo dana riješili dugogodišnju trakavicu sa TZ. Odblokirali smo ju i sada može normalno funkcionirat tako da će se moći uključiti i pomagati i vama u vašim organizacijama. Vi to u svakom slučaju zaslužujete – istakao je gradonačelnik Josip Budimir.

Nakon službenog dijela svi gosti i uzvanici zadržali su se na druženju te su imali su priliku kušati proizvode kobasica i vina koji su ocjenjivani.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek