Nisu naše općine najnerazvijenije na razini Republike Hrvatske, niti Požeško-slavonska županija

POŽEGA / ZAGREB – Na razini Ministarstva regionalnog razvoja RH donijeta je lista razvrstavanja jedinica lokalne i područne samouprave po indeksu razvijenosti koju je prihvatila Vlada RH. Na osnovu te liste jedinice lokalne i područne samouprave dobit će dijelom sredstva iz državnog proračuna namijenjena za ravnomjerniji razvoj države.

Tako se u drugoj skupini jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini ispodprosječno rangiranih jedinica područne (regionalne) samouprave obuhvaćene Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska i Šibensko-kninska županija. Požeško-slavonska je županija na 15. mjestu po indeksu razvijenosti dok su ispod nje Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska koja je na začelju, 21. mjestu

Nisu niti naše općine i gradovi najnerazvijeniji na razini Republike Hrvatske. Od 556 lokalnih jedinica samouprava, gradova i općina, u drugoj skupini su na 480. mjestu je općina Čaglin, 425. Kaptol i 416. Brestovac. U trećoj skupini su na 394. mjestu grad Pleternica, 365. grad Kutjevo, 361. općina Velika i 336. grad Lipik. Grad Pakrac je na 305. mjestu u četvrtoj skupini kao i općina Jakšić koja je na zavidnom 321. mjestu gledajući na druge općine i gradove u Požeško-slavonskoj županiji. Grad Požega je na 161. mjestu u šestoj skupini po indeksu razvijenosti.

0 Comment