Nije to samo nova zgrada, već i nova knjižnica [FOTOGALERIJA]

Autor: BST

U prigodi druge obljetnice rada novoobnovljene Gradske knjižnice Požega predstavljena je monografija pod nazivom „Gradska knjižnica Požega / Nova zgrada, nova knjižnica. Monografija se sastoji od tri glavne sadržajne cjelina: prvo je tema obnova i dogradnja, druga je na temu razvoja koncepta nove knjižnice, a u trećoj cjelini su predstavljeni odjeli, galerije i dvorane. Treći dio je zapravo svojevrsni vodič kroz. Preko 300 stranica grafički moderne monografije nastalo je u suradnji stručnjaka i djelatnica Knjižnice te nekoliko korisnika svih godišta koji su je oplemenili svojim izjavama. Autori članaka u monografiji su arhitekt Boris Vučić Šnaperger, pročelnik Konzervatoskog odjela Ministarsva kulture i medija u Požegi Žarko Španiček, djelatnice Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, Dijana Klarić, Mirjana Franculić, Bernarda Pirović, Ivana Maričević, Inga Devčić, Mirna Obradović i Snježana Poljak, a glavna urednica je Aleksandra Šutalo, ravnateljica Knjižnice.
“Ova monografija svjedok je truda, entuzijazma, stručnosti i zalaganja svih uključenih u zahtjevni projekt ostvarivanja ideje da knjižnica bude reprezentativno mjesto koje će postati i ostati kulturni centar grada, kako i priliči slavonskoj Ateni u Zlatnoj dolini. Vjerujem da će ova monografija mnoge privući da u druženju, čitanju, razgledavanju izložbi, prisustvovanju tribina i drugih kulturnih događaja, obogate i oplemene svoje vrijeme“ rekla je na predstavljanju Irena Glavić Perčin, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. O značaju moderne nove knjižnice gradonačelnik Požege Željko Glaviće je rekao: „Ovo nije samo jedna lijepa zgrada koja je napravljena kao moderna knjižnica, nije samo ogroman trud i znanje ljudi koji su to radili, ovo je danas jedan prestižni kulturni i društveni centar grada Požege. Dakle, ova knjižnica je dobila svrhu, ona služi ovom gradu i građanima, na najljepši mogući način”.
Nova požeška Knjižnica u novoj zgradi specifični arhitektonski projekt, koji spaja zgradu koja je zaštićeno dobro s modernim, novim dograđenim dijelom. O povijesnoj i umjetničkoj vrijednosti stare zgrade i projektu dogradnje i obnove govorili su Boris Vučić Šneperger, arhitekt i Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.
Na predstavljanju monografije bili su predstavnici Ministarstva kulture i medija, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predsjednica Hrvatskog knjižničnog vijeća, ravnatelji županijskih matičkih knjižnica i voditelji matičnih razvojnih službi, predstavnici narodnih knjižnica iz Požeško-slavonske županije, suradnici i volonteri Gradske knjižnice Požega te korisnici Gradske knjižnice Požega.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek