Nezaboravni susret sa dalekom prošlošću!

Autor: D.K.

ČEŠKA REPUBLIKA – BRNO / POŽEGA – Proteklog su vikenda članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ posjetili vječno počivalište vođe Trenkovih pandura, Franje baruna Trenka u Kapucinskom samostanu u Brnu i najzloglasniju tamnicu Austro-ugarske monarhije, Špilberg. To je drugi posjet Brnu Trenkovih pandura a zadnji posjet je bio 2010. godine.

-U samostanu nas je primio kapucin Ciril koji je detaljno govorio o kripti u kojoj leži mumificirano tijelo Trenka. Franjo Trenk je u svom testamentu kapucinima ostavio dio novca, od koga su kapucini sagradili jedan dio samostana. Sve detalje koje smo vidjeli kapucin je detaljno objasnio te nas proveo cijelim samostanom. Imali smo po prvi puta vidjeti originalni portret Franje baruna Trenka. Zanimljiv je podatak, koji smo doznali je kako je Franjo bio jako vezan za kapucine i kako su kapucini nakon njegove smrti, koja je do danas nerazriješena, svake godine služili veći broj Svetih misa, a kapucini mise za Trenka služe još i danas – rekao nam je u razgovoru Vladimir Potnar, predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri.

Požeški panduri prilikom boravka u Brnu posjetili su i najzloglasniju tamnicu Austro-ugarske monarhije gdje je svoje zadnje dane života, zatvoren,  proveo Franjo barun Trenk. Panduri su upoznati sa tadašnjim načinom funkcioniranja rada i reda u tamnici kojom su prilikom vidjeli i originalni osobni nož Franje baruna Trenka te knjigu čije su korice napravljene od ljudske kože i još dosta stvari koje su pripadale ostalim povijesno poznatim zatvorenicima toga vremena.

-Danas se muzej sastoji iz nekoliko dijelova, u dijelu kazamata ili tamne kuće kako su ju tada zvali, u kojem se može vidjeti tamnica i zatvorski dio. U drugom dijelu muzeja mogli smo vidjeti baroknu Ljekarnu koju su 1750. osnovali franjevci. U gornjem dijelu izloženi su dokumenti, fotografije, osobne stvari i ostali detalji vezani za tvrđavu od njenog postanka do danas – prepričava nam Potnar koji je naglasio kako ih je na samom izlazu iz tvrđave zaustavila zanimljiva grupa japanskih turista koja ih je fotografirala i prenijela kako će fotografije biti objavljene u jednom listu u Tokiu.

Brno (Small)

Brno (9) (Small) Brno (12) (Small)

Brno (13) (Small) Brno (14) (Small)

Brno (15) (Small) Brno (16) (Small)

Više iz kategorije