(Ne)sposobnost „naših“: Policijska postaja Požega u III. kategoriji, a Našice u II. – po kojim kriterijima!?

Autor: D.K.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja. Prema toj uredbi Policijska uprava požeško-slavonska „dospjela“ je u IV. kategoriju ili bolje rečeno ostala gdje je i bila, u kojoj su još policijske uprave koprivničko-križevačka, krapinsko-zagorska, ličko-senjska, međimurska, varaždinska i virovitičko-podravska. Možda je to i u redu prema određenim kriterijima.

Ono što možda i nije u redu je to što je Policijska postaja Požega „završila“ u III. kategoriji što za posljedicu ima manji broj zapošljivih policijskih službenika Po kojim je to kriterijima teško je objasniti. Oni koji su o tome odlučivali imaju sigurno prema nekim svojim pokazateljima za to opravdanje kao i to što je Policijska postaja Našice u II. kategoriji, a na svom području koje pokriva ima gotovo 8.400 žitelja manje, a i površinski je postajno područje manje za nešto više od 20 kilometara kvadratnih. Sličnih primjera ima još nekoliko kako u Slavoniji tako i drugim područjima u kontinentalnoj Hrvatskoj za koje će razloge „struka“ davati svoja obrazloženja te pravdati se drugim različitim kriterijima, stopa kriminaliteta, prometnih nesreća i sl. Kada bi se temeljitije sve uzelo u obzir i stavilo na stol teško bi bilo sve to opravdati.

Bilo kako bilo usuđujemo se reći da je možda tu politika imala svoju ulogu i drugi lobisti. Možda se „naši“ političari iz Požeško-slavonske županije, mislimo na njih više, nisu dovoljno zauzeli ili je bilo nedovoljno obrazloženje čelnika iz Policijske uprave da se izbore za bolji status o čemu smo puno puta slušali kako će se nastojati bolje pozicionirati ustrojstvene jedinice. Prema sadašnjem stanju ništa od toga.

Brojke govore sve, a obrazloženja mogu biti ovakva ili onakva. Uglavnom prema novoj Uredbi Policijska postaja Požega ostaje u III. kategoriji i pokrivat će Grad Požegu i općine Brestovac, Jakšić, Kaptol, Velika, te dio Grada Kutjeva i to naselja Ovčare i Vetovo. Preostali dio u Požeštini pokrivat će Policijska postaja Pleternica, koja je također u III. kategoriji i to Grad Pleternicu, općinu Čaglin, te dio Grada Kutjevo izuzev naselja Ovčare i Vetovo.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek