Neposredno prije kišnih kapi završena ovogodišnja berba duhana: “Suša je umanjila količine i kvalitetu” /FOTO/

Autor: D.K.

VETOVO – Na njivama požeških ratara u zadnji trenutak je završena ovogodišnja berba duhana, neposredno prije ovih kišovitih dana. Pobrani su zadnji vršni dijelovi biljke. Vetovački poljoprivrednik Boro Jukić imao je zasađeno gotovo dva hektara sorte Virginija. Inače, duhan je kultura koja traži dosta ručnog rada i kao takva dohodovnija je od drugih ratarskih kultura. Posla tijekom cijele godine, od plasteničke proizvodnje presadnica, sadnje na njivi, zakidanja vrhova biljke i suzbijanja zaperaka. Potom berba u više navrata.

Listovi duhana beru se više puta, ovisno o tehnološkoj zrelosti. U berbi su obitelji Bore Jukića osim članova obitelji pomagali i susjedi. Berba je trajla dok se ne napune dvije sušare u njegovom dvorištu. Nakon toga slijede i drugi poslovi pakovanja i skladištenja do konačne predaje u kutjevačko skladište Hrvatskih duhana iz Virovitice s kojima Jukić ima ugovorenu proizvodnju.

Kakvi će konačni financijski rezultati biti samo se naslućuju. Vjerojatno će se ovogodišnja suša znatno odraziti na količinu proizvodnje i kvalitetu. Inače su duhanci nezadovoljni i otkupnom cijenom. Ona je do sada bila sa stimulacijama nešto veća od 12 kuna za kilogram suhog duhana. To je jedna od najnižih u Europskoj uniji. Prosječna proizvodnja je oko dvije tone po hektaru. Osim toga sve teže je naći sezonske berače. Pa kada se sve zbroji, ne začuđuje što se sve manje ratara odlučuje na ovu proizvodnju.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek