Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

NEPOKRETNA DOBRA: Više od milijun eura država daje na područje Požeške županije za sanaciju crkava i arheoloških lokaliteta

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | NEPOKRETNA DOBRA: Više od milijun eura država daje na područje Požeške županije za sanaciju crkava i arheoloških lokaliteta Požega.eu | NEPOKRETNA DOBRA: Više od milijun eura država daje na područje Požeške županije za sanaciju crkava i arheoloških lokaliteta

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Objavljeni su rezultati Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi naše zemlje za ovu godinu namijenjenih programima zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima. Za 577 takvih programa osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 21,66 milijuna eura.
Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija. 
Programske aktivnosti provode se isključivo na području RH, a prihvatljive vrste programa obuhvaćaju prethodna istraživanja (konzervatorska, restauratorska i sl.),  izradu potrebne dokumentacije (snimak postojećega stanja, izvedbeni projekt, konzervatorski elaborat, troškovnik zaštitnih istraživanja i sva potrebna dokumentacija potrebna za izvođenje radova), te izvođenje radova.
Ukupno za Požeško-slavonsku županiju kroz ovu raspodjelu dolazi 1,18 milijuna eura.
Eparhija slavonska dobiva 30 tisuća eura za Donje Grahovljane, tj.  Crkvu Sv. Petra i Pavla gdje će se raditi građevinsku i konstruktivnu sanaciju objekta, Župa sv. Katarine u  Gaju 50 tisuća eura za Crkvu sv. Katarine radi građevinske sanacije, a Općina Brestovac 17,8 tisuća eura za mjesto Ivandol, odnosno Arheološko nalazište Njive sa ostacima srednjovjekovne rotonde gdje će se izvesti konzervatorsko-restauratorski radovi.
Stolni kaptol sv. Petra Požeške biskupije će primiti 25 tisuća eura za konstruktivnu i građevinsku sanaciju Starog grada Kaptol, Grad Lipik 45 tisuća eura namijenjenih za sanaciju zaštitne skele na Lječilišnom kompleksu Kursalon, također Grad Lipik još 20 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije  Lječilišnog kompleksa odnosno perivoj, te Toplice Lipik - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju sedam tisuća eura za Lječilišni kompleks – perivoj, točnije restauratorske radove na Jelkinoj klupi i dekorativnoj vazi.
Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija slavonska prima 60 tisuća eura za konzervatorsko-restauratorske radove Crkvi sv. Duha (sv. Trojice), zatim ista institucija 50 tisuća eura za građevinsku sanaciju Episkopskog dvora, a Grad Pakrac 45 tisuća eura za Stari grad Pakrac,  gdje će provesti arheološka istraživanja, te konzervatorsko-restauratorski radovi.
Isti grad dobit će još 43,2 tisuće eura za zgradu stare gradske vijećnice radi građevinske sanacije, 600 tisuća eura ide za Katedralu sv. Terezije Avilske u Požegi gdje će se izvesti konstruktivna sanacija, daljnjih 40 tisuća za zgradu dr. Archa na Trgu Sv. Trojstva u Požegi radi konzervatorsko-restauratorskih radova, 15 tisuća za požešku zgradu Reiss zbog građevinske sanacije, te sto tisuća eura Požeško-slavonskoj županiji za Županijsku palaču odnosno građevinsku sanaciju i restauratorske radove.
Naposlijetku 35 tisuća eura će se utrošiti na Crkvu Svih Svetih istoimene Župe u Sesvetama gdje će se ostvariti građevinska sanacija i obaviti završni radovi.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.