Neobično toplo vrijeme nepogoduje sušenju mesa [FOTO]

Autor: D.M.

Kolinje je Vinko Jagečić iz Biškupaca obavio još početkom studenog prošle godine. Kobasice i kulinove seke a odnedavno i slanine su na sušenju u potkrovlju. Plećke su u pušnici a za dimljenje je došao i red na šunke. Sve se to radi na stari, tradicionalni način kako je prije Vinka radio njegov otac. Nažalost, toplo vrijeme neobično za ovo doba godine nepogoduje sušenju mesa. Vremenske prilike se mjenjaju pa hladno vreme i mrazevi izostaju.
Nakon osan tjedana soljenja dvije šunke od preko 20 kilograma težine dobivene od bravca koji je na vagi imao 260 kilograma, idu na dimljenje. Vinko meso soli suhom metodom bez paca. Šunke su prije prešanja odsoljene u vodi. Za prešanje se koriste dvije bukove fosne koje povremenim stezanjem istiskuju tekućinu iz mesa. Nakon dva dana tako stješnjene šunke idu u pušnicu. Za dimljenje se koriste bukova drva i piljevina a dim mora biti hladan a vatra ne smije gorjeti plamenom . Za zrenje je potrebno najmanje još pola godine.
Kobasice se jedu, na red dolaze kulinove seke. Za narezivanje i jelo uskoro će biti dobra i mesom prošarana slanina. Šunke za upotrebu dolaze tek iduće godine.Tehnološkim novotarijama ne odoljeva ni tradicionalno slavonsko kolinje. Tako je Vinko pušnicu izolirao debljim slojem stiropra što je dobro za održavanje niže tempreature i u tople dane, a takva pušnica je dobra za zriobu i čuvanje mesa.
Vinko preporuča vakumiranje suhomesnatih proizvoda, što je dobro za daljnju zriobu, a potom ga sprema u prohladni dio smočnice.

TEKST I FOTO: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek