Nema više starog zapuštenog “Francuza”, otišao je u ropotarnicu

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Nekoliko smo puta o tome pisali, čekali, očekivali i dočekali. Mnogima “trn u oku” zbog svoje zapuštenosti i besmislenog stajanja na požeškoj pruzi, vlak “Francuz” koji je u Požegu stigao 2011. godine na inicijativu udruge Željeznički zaljubljenici Slavonije i svesrdnu pomoć tadašnjeg gradonačelnika, prošlog je tjedna tiho otišao  u ropotarnicu prošlosti. Gotovo nitko nije to ni primjetio.

Bez pompe kakvom je dočekana, garnitura serije HŽ 7021 nekad luksuznog poslovnog vlaka, završit će po svemu sudeći u nekom od rezališta. Tako nam neslužbeno rekoše na požeškoj željezničkoj postaji, no nije ni važno gdje je otišao, važno je da više nije ovdje.

Podsjetimo, Francuza su kada je stigao u Požegi, dočekali kao pravu zvijezu uz najavu brojnih sadržaja od multimedijalne dvorane, tehničkog muzeja, knjižnice i okupljališta mladih do restorana. Vlak je čak bio i opremljen određenim tehničkim uređajima. Uređenje vlaka koštalo je 70 tisuća kuna, od čega je 50 tisuća kuna osigurao grad Požega. Prije dvije godine pretrpio je pljačku u kojoj je iz njega otuđeno sve što je iole vrijedilo, a udruga nadobudnog imena jednostavno je nestala kao da nikada nije ni postojala.

Novoj gradskoj vlasti nije preostalo drugo već da pokuša neželjeno željezno čudo izmjestiti iz grada. I pokušavali su od 2014. godine, a  prema službenom dopisu koji je još krajem travnja ove godine stigao u ime Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza “u trećem kvartalu 2016. HŽ Putnički prijevoz proveo postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju dizel-motornog vlaka serije 7021 (francuz) smještenog u kolodvoru Požega. Potpisan je ugovor s odabranim ponuditeljem te će se tijekom svibnja 2017., uz odobrenje HŽ Infrastrukture, vlak izmjestiti iz kolodvora,”.

Svibanj je doduše, davno prošao, no važno je kako je Francuz ipak otišao. Nije on kriv, prije pola stoljeća sigurno je bio tehnološki luksuz i pravi ukras svake pruge. No, završio je na požeškoj stanici kao depresivni podsjetnik na neka davna vremena, ali i na neke neutemeljene požeške bahatosti i ambicije. Više ga nema.

/Foto: Arhiva, pozega.eu/

Više iz kategorije