Nema oporbe u Županijskoj skupštini Požeško slavonske županije!?

Autor: D.K.

POŽEGA – Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije jednoglasno je prihvaćen kako rebalans proračuna za 2015. godinu, a tako i proračun za 2016. godinu. Oni malo bolji poznavatelji političkih prilika sigurno će se zapitati ima li oporbenih vijećnika u Skupštini. Interesantno je da nije bilo gotovo niti jednog jedinog konstrukitvnog prijedloga i amandmana na proračun. To je zadnja sjednica u ovoj godini za koju se može reći da je prošla u pravom predblagdanskom raspoloženju jer su i druge točke dnevnog reda, njih većina, prihvaćene jednoglasno.

Proračun Požeško-slavonske županije  za 2016. godinu iznosi 204 milijuna kuna i veći je za gotovo 75 posto od proračuna za 2015. godinu. Proračun je izrađen na temelju Smjernica ekonomske i fiskalne politike Ministarstva financija prema kojima je ključna novina ta da Županija kao osnivač određenih institucija ima obvezu pratiti prihode i rashode tih korisnika proračuna.

-Ovo je nova, nametnuta zadaća jer naš izvorni proračun i dalje je oko 18,5 milijuna kuna, a i dalje imamo i  preuzete kreditne i ostale obveze Županijske uprave za ceste koje iznose 5,1 milijun kuna godišnje. Gotovo 44,8 milijuna kuna odnosni se na decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi sukladno uputama Ministarstva financija, a nisu prikazane samo bolnice koje se nalaze u procesu sanacije te plaće u srednjim školama – rekao je obrazlažući proračun požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te je naglasio kako je unatoč svemu nastojanje da proračun i dalje ostane razvojan.

Župan je pojasnio i da je dio sredstava predviđen za projekte, posebice prema Fondu za energetsku učinkovitost.

-Već smo za iduću godinu dobili energetsku obnovu škole u Brestovcu, 1,5 milijuna kuna, energetsku obnovu područnih škola u Kuzmici i Sesvetama, 1,6 milijuna kuna te obnovu škole u Treštenovcima, 300 tisuća kuna. Ove godine završava i plaćanje zadnje rate isplate za sportske dvorane koje se grade na području županije. Taj dio sredstava moći će se plasirati u druge potrebe. Ovi projekti financirani su od 60 do 90 posto od strane Fonda, a za iduću godinu u planu  je i razvoj Poljoprivredne škole kao Centar kompetencija i uvjereni smo kako ćemo  za tu potrebu dobiti sredstva iz EU fondova ali i resornih ministarstava – dodao je župan Tomašević.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot