NEKADAŠNJI SUGRAĐANIN ĐURO MESIĆ: Rodoslovlja ličke Podlapače kao zbirka o lozi žitelja

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / VELIKA GORICA – Gotovo deset godina nekadašnji žitelj požeškog kraja Đuro Mesić, koji sada živi u Turopolju,  istraživao je i skupljao podatke o stanovnicima ličkog mjesta Podlapače u blizini Udbine. Nekada je ondje živjelo više od 1800 stanovnika, no sada je selo pred izumiranjem. Ponukan sudbinom oca svoje supruge rođenog u Podlapači, ali se tamo nikada nije vratio niti je upoznao svoju rodbinu, odlučio je napisati knjigu ”Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače” koju je do sada predstavio u Muzeju Turopolja(Velika Gorica), te u ličkoj općini Udbina, a početkom iduće godine predviđeno je predstavljanje u njegovom zavičaju tj. u Požegi.

– Pratio sam povijest sela, još od Turaka, znači preko 300 godina. Zapisivao sam popis prezimena doseljenika u ono vrijeme, koja su prezimena doseljavala i iz kojih krajeva, a to naseljavanje je to trajalo oko 150 da bi krenulo iseljavanje što o smo popratili kroz rodoslovna stabla svake obitelji gdje je bilo upisano i dostupno iz dokumentacije, gdje su otišli, gdje su se ženili ili udavali, te u koja mjesta, gradove ili čak u svijet– rekao nam je autor knjige. Raselili su se diljem Europe, zatim u Ameriku, Kanadu, Argentinu. Mesić je sve istražio pa je tako pomogao i današnjim Podlapačanima da saznaju više o svojim precima.

– Knjiga je nastala iz knjižice obiteljskog stabla, započela je 2008. godine i trajala je do 2014. godine da bih otkrio samo jednu obitelj – moju. Ali kroz sve te godine sam otkrio mjesta gdje se sve nalaze dokumenti i gdje ih sve mogu pronaći. Ponukam prvim istraživanjem saznao sam da većina Podlapčana ne zna o svojim precima. Do djeda nekako, ali poslije nikako. To me ponukalo da zapravo pomognem njima – nastavlja nam Đ. Mesić.

U knjizi je popis više od 350 ljudi koji su do 1910. godine iselili. Njena vrijednost je neprocjenjiva svakome tko u njoj pronađe podatke o obitelji i precima,a važna je i za cijelu zajednicu Podlapače jer daje presjek kroz 300 godina, te sva imena i prezimena žitelja.

Tu su obuhvaćena i  prezimena u Požegi, odnosno na prostoru Požeško-slavonske županije  županije kao što su Bjelobrk, Brezić, Bunčić, Dasović, Devčić, Janžić, Javor, Mažar, Mesić, Paun, Perković, Petanović, Sertić, Štrk, Vlainić, čiji su se nasljednici i udajom i ženidbom povezali s novim obiteljima.

Đuro Mesić rođen je u Požegi gdje je proveo većinu svog života. Odlaskom u mirovinu živi u Novom Čiču kraj Velike Gorice. Ranije je napisao knjige „Mesići rod i zavičaji“, te „NK Parasan 1956.-2006.“ O povijesti nogometa u Golobrcima.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek