Nekadašnji mlin na Orljavi obnavlja se u hidrocentralu

BRESTOVAC – Upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije na osnovu pripremljene cjelokupne dokumentacije uključujući projekte i potrebne suglasnosti izdao je krajem listopada ove godine građevinsku dozvolu za izgradnju mini hidrocentrale na Orljavi u Brestovcu, a ona će imati snagu 150 kilowata. Za tu potrebu obavit će se rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg mlina smještenog u brestovačkoj Mlinskoj ulici, a zbog prostornih potreba za instaliranje postrojenja buduće centrale, čije će turbine pokretati voda iz rijeke Orljave, tu je objedinjeno desetak katastarskih čestica zemljišta.

Investitor izgradnje je tvrtka „ASD grupa“, registrirana za proizvodnju električne energije, sa sjedištem u Brestovcu, kojoj je direktorica Dijana Mlinar Došen, a uz nju se u registracijskim aktima tvrtke spominje još i Saša Došen. Zasada nije poznata vrijednost ulaganja u objekte i opremu, kao i broj radnika koji će raditi u centrali.

Predviđa se da će mini hidroelektrana Brestovac godišnje proizvoditi 553 megawata električne energije i bit će spojena na postojeći elektroenergetski sustav ovog područja.

0 Comment