NEKAD BILO: Požega je 2006. i 2007. godine imala album sa najljepšim pjesmama o gradu, te film preveden na engleski i njemački jezik-zašto to ne ponoviti

Autor: Jelenko Topić

Svakome je dobro znano da je za promidžbu jednog turističkog odredišta potrebno učiniti mnogo i naravno utrošiti financijska sredstva koja su često ograničavajući faktor takvim potezima.

Vremena se mijenjaju, pa tako i navike ljudi, ali i načini komuniciranja, pa je promidžbu jednog grada svakako potrebno uskladiti sa aktualnim trenutkom. Danas su to novi mediji, ponajviše elektronski ili što je još aktivnije društvene mreže.

Vraćajući se unatrag zasigurno se lijepo sjetiti nekih stvari iz prošlosti kojima se promovirala Požega, ali ne isključujući mogućnost da se one ponove.

Primjerice 2006. godine Turistička zajednica grada Požege objavila je u nakladi od tisuću primjeraka  glazbeni album(CD) sa dvadesetak najljepših pjesama o gradu među kojima je dakako najviše od onih sa nekadašnjeg Muzičkog festivala Slavonije i sa od 1990. godine održavanih festivala Zlatne žice Slavonije(danas Aurea fest). Te su pjesme dosta emitirane na radio-stanicama, a i danas se često mogu čuti u eteru.

Samo godinu dana iza toga Požega se mogla podičiti i promidžbeno-dokumentarnim filmom pod nazivom „Dobro došli u Požegu“ umnoženog na DVD u 500 primjeraka, te emitiran na više televizija. Film su zajednički odradili požeški novinari ponajviše sa Hrvatske televizije na čelu sa Sanjom Najvirt, te snimatelji iste kuće. Nije na odmet reći da je tekst preveden na dva svjetska jezika engleski i njemački!

-Ova dva uratka kroz nekoliko godina podijeljena su besplatno gostima grada u različitim prigodama, zatim na sajmovima u Zagrebu, Splitu i drugim gradovima, te prilikom posjeta turista i uvaženih gostiju Požegi ili kada se nekome pošlo u goste – kaže Bruno Horvat, ondašnji direktor Turističke zajednice grada, koji je bio inicijator objavljivanja navedenih izdanja.

Tijekom sadašnjeg vremena na promidžbenom planu u dva navrata objavljen je Turistički vodič grada Požege, a dio priredbi i turističke ponude promovira se putem portala i društvenih mreža.

Možda je vrijeme da se ponovo objave pretisci nekadašnjih uradaka ili da se nadopune i moderniziraju jer su oni i danas zanimljivi posjetiteljima, ali i kao suvenir grada, kojega unatoč višekratnim pokušajima još uvijek nemao. Sredstva za tu namjenu nisu velika tako da se uz malo truda to može ostvariti.

Više iz kategorije