Nedavni posjet predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Požeško-slavonskoj županiji donosi konkretne rezultate

Autor: D.K.

POŽEGA -Početkom mjeseca ožujka ove godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila je svoj ured u Požeško-slavonsku županiju. Nakon povratka u Zagreb predsjednica Grabar-Kitarović uputila je dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u kojemu je iznijela probleme s kojima se susrela, ali prijedloge za njihovo rješenje.

Tijekom svog boravka u županiji  predsjednica je održala radne sastanke sa brojnim građanima, gospodarstvenicima, obrazovnim i kulturnim djelatnicima, radnicima, braniteljima te posjetila nekoliko obrazovnih ustanova i tvrtki.  Nakon povratka u Zagreb predsjednica Grabar-Kitarović uputila je dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u kojemu je iznijela probleme s kojima se susrela, ali prijedloge za njihovo rješenje. Kao jedan od glavnih problema Požeško – slavonske županije Predsjednica je istaknula prometnu izoliranost te navela kako bi izgradnja brze ceste Požega – A3 (izlaz Godinjak) riješila taj problem i povećala ekonomsku konkurentnost cjelokupnog gospodarstva. Akumulaciju Kamenska Predsjednica je također navela kao prioritetni projekt.

Požeško-slavonska županija tijekom Domovinskog rata teško je stradala i od tih se stradanja još uvijek nije oporavila. Na to se nadovezuje izrazito loše demografsko stanje: prirodna depopulacija, starenje stanovništva i odlazak mladih. Županija je od popisa 2001. do popisa 2011. godine izgubila oko 10 posto stanovništva, a taj se trend nastavio do danas, što izrazito nepovoljno utječe na socijalnu strukturu i ugrožava gospodarsku osnovu razvoja županije. Stoga su, prema riječima predsjednice Grabar-Kitarović, “nužne nove žurne djelotvorne populacijske mjere, kako pronatalitetne, tako i one koje će potaknuti doseljavanje što je usko povezano s potrebom donošenja mjera radi poticanja državnih i privatnih investicija“.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek