Nećemo biti više “fini” – bit ćemo agresivni!

POŽEGA – Nakon koordinacije gradonačelnika i načelnika sa područja županije, na kojoj je bio nazočan i saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević sazvao je konferenciju za novinare na kojoj su iznijeti doneseni zaključci koji se odnose na nedavnu elementarnu nepogodu uzrokovane poplavama.

-Danas smo obavili dva sastanka, koordinaciju sa načelnicima i gradonačelnicima kako bi dobili na uvide preliminarno stanje i problematiku s kojom su se susretali i koje su poruke za budućnost, upravo je i sastanak Stožera gdje želimo rasčlaniti sve ono što je dobro učinjeno ali i probleme s kojima smo se susretali i mislim da ćemo to učiniti na najbolji način – u uvodu je naglasio župan Tomašević.

Župan je čestitao svima onima koji su sudjelovali u aktivnostima i koji su organizirali sustav kako bi se ogromne štete svele na najmanju moguću mjeru. U obrani od poplava je utrošeno 45 tisuća vreća za izgradnju zečjih nasipa i oko dvije tisuće kubika pijeska kako bi se obrana učinila prema potrebama i zahtjevima.

Ovih dana slijedi sanacija terena, obiteljskih domova i drugih objekata i zemljišta, posebice velike dužine cesta, oko 102 km, koje su bile poplavljene. Gotovo sve ceste šumskih gospodarenja su uništene što će trebati u što kraćem roku obnoviti i izgraditi.

Veliki problem je sa Hrvatskim vodama s kojima se treba ostvariti daleko bolja suradnja i sudjelovanje u procesu donošenja odluke u čemu lokalne uprave i ne sudjeluju posebice u izradi elaborata.

Akumulacija Kamenska važan i strateški projekt kao i pitanje vodo opskrbe

Na konferenciji se u iznošenju određenih stavova uključio i saborski zastupnik Frano Lucić koji se ponovno osvrnuo na opstruiranje projekata od strane Zdravka Ronka.

-Mi se moramo ujedinit i pokazati jedno zajedništvo pogotovo kad se tiče ovakvih projekata. Za nas su veliki projekti brza cesta, izgradnja sportske dvorane u Pleternici i Srednja škola, ali kad mi danas govorimo o problemima poplava na najbolji mogući način smo mi to danas pokazali jer smo u Pleternici izgradili Retenciju Vrbova kao i Retenciju u Čaglinu. Da nije bilo ovih sustava od poplave plivala bi cijela Pleternica, a Gradac bi bi samo vidljiv po vrhovima krovova kao što je to danas u Posavini – rekao je Lucić. Nadalje je istaknuo da brana u Kamenskoj treba biti zajednički projekt koja će zadržati 10 milijuna kubika vode i onda ne bi bilo ovakvih poplava.

Lucić se obrušio i na Hrvatske vode jer bez lokalne uprave vode samostalnu politiku gradeći projekte i nasipe a da istovremeno ne sudjeluju u raspravama da se vidi gdje je prioritet.

Da je problem i vodoopskrbe može se zaključiti iz oštre osude svih onih koji po tom pitanju ništa godinama ne poduzimaju. Lucić je prozvao i direktore Tekije i sve one koji  godinama rade.

-Što su učinili po pitanju vodo opskrbe, kad ljeto dođe, zavrnu pipe i kažu nema vode. Milijuni kubika dnevno prolaze iz Požeško-slavonske županije zbog čega smo se dogovorili da ćemo odlučnom akcijom riješiti pitanje vodo opskrbe. Za to imamo rješenje. Gore u Striježevici imamo izvor kroz koji prolazi 100 litara vode u sekundi. Taj je izvor prepoznat od 1978. godine, još u bivšoj Jugoslaviji. Ništa po tom pitanju nisu poduzeli – istaknu je Lucić i nadalje rekao da po kratkom projektu hoće projekte, nećemo više biti fini, agresivni pristup prema vodama i po itanju vodoopskrbe i odvodnje naglasivši da ova županija mora biti bezbrižna.

Lucić nadalje optužuje “ljude” koji nisu potakli projekte kako bi se spriječile eventualne nepogode uz županovu napomenu da je investicija gradnje branje oko 50% od učinjenih šteta. Sve skupa što se želi izgraditi misleći na crpilište i branu investicija je 30 do 40 milijuna kuna sa cjevovodom do Sloboštine.

-Nas je obišao direktor Mateša iz Hrvatskih voda da istovremeno to ne zna niti župan niti gradonačelnica Pleternice niti ja kao saborski zastupnik. Zar se oni sakrivaju od nas a mi bdijemo na terenu – zapitao se Lucić prozvavši i premijera Milanovića koji uporno zaobilazi Požeško-slavonsku županiju.

Ogromne su štete uzrokovane poplavama koje zahtijevaju velike sanacije a samim time i ogromna financija sredstva kako bi se ono najnužnije saniralo.

 

 

 

 

 

 

0 Comment

Send a Comment