Ne prestaju prijepori između Ronka, Lucića i Neferovića

Autor: DK

POŽEGA – Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik požeško-slavonskog SDP-a Zdravko Ronko reagirao je na prozivke Franje Lucića na posljednjoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije koji je optužio Vladu RH da je pokrala proračune lokalnih i regionalnih samouprava i rekao je ovo najgora Vlada u povijesti RH koja radi na štetu građana.

Ronko naglašava kakao je zahvaljujući Vladi Zorana Milanovića županijski proračun povećan za 32 milijuna kuna na ime doznake za razminiravanje što nije spomenuo Lucić što Ronko smatra važnijom viješću za poljoprivrednike.

– Da, prava je istina kako Požeško-slavonska županija i jedinice lokalne samouprave nikad u povijesti ove države nisu dobili više  nego u razdoblju 2012 – 2015 za mandata Vlade Zorana Milanovića. Upravo u tom razdoblju u Požešk-slavonsku županiju je upumpano kroz ministarstva preko 600 milijuna kuna – ističe Ronko koji je, kako kaže, namjerno izostavio sredstva Ministarstva poljoprivrede jer očekuje da dobivanje tih sredstava prezentira “samozvani budući ministar poljoprivrede” u „Vladi – Piši kući, propalo je“.

Ronko optužuje Lucića kako on dobro zna da je samo u Pleternicu od Vlade Zorana Milanovića došlo 120 milijuna kuna bez sredstava iz Ministarstva poljoprivrede i da do sada takvo što Pleternica nije mogla niti sanjati.

-Pa pogledajte samo kakvo je Pleternica gradilište, iako se tamo uz te radove svakodnevno slika reporterski tandem Jozić-Lucić, a oni s tim nemaju ama baš ništa – naglašava Ronko.

Neferović prikriva „teško naslijeđe prethodne vlasti“!

Ronko se obrušio i na aktualnog gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića kojeg optužuje da “perfidno” obmanjuje građane zbog svoje nesposobnosti, koju prikriva s tzv. „teškim naslijeđem prethodne vlasti“, te plasira građanima neistine hodajući po prigradskim naseljima misleći da da su “oni” bedasti.

-Neferović Vladu Zorana Milanovića optužio je za nerazumnu i pogubnu odluku o smanjenju poreza na dohodak i povećanja granice neoporezivog dijela dohotka, tvrdeći da mu je zbog toga gradski proračun kraći za 6 mil kuna, te da iz tog razloga neće moći rekonstruirati bazene i asfaltirati 5 do 6 ulica. Glede toga treba reći da tom odlukom građanima ostaje više u novčaniku čime im se povećava kupovna moć. Točno je da se smanjenje poreza i povećanje neoporezivog dijela dohotka reflektira smanjenjem priljeva u gradski proračun i da to smanjenje simulacijom za grad Požegu iznosi 3,4 milijuna kuna a nikako 6 milijuna – dodaje Ronko te nadalje ističe kako će se to smanjenje kompenzirati i većim doznakama kroz decentralizirane funkcije i pomoći iz proračuna, te da uz  pojačanu gospodarsku aktivnost ne bi trebalo doći do nikakvog smanjivanja.

Da se ne radi o nikakvom smanjenju u gradskom proračunu Ronko da je sve vidljivo u materijalima za narednu sjednicu Gradskog vijeća u kojima se sve jasno vidi.

-U izvršenju proračuna za 2014. godinu porez na dohodak iznosio je 33,5 milijuna kuna a u rebalansu proračuna za 2015. godinu je porez na dohodak 30,1 mil. Razlika 3,4 milijuna što govori da nema govora smanjenju proračuna za 6 milijuna kuna – ističe Ronko te navodi i kako je na poziciji Pomoć iz drugih proračuna i Pomoć izravnanja za decentralizirane funkcije predviđeno povećane od 1,9 milijuna kuna što znači da se razlika smanjuje na svega 1,5 milijuna kuna, što sve egzaktno govori da nikako ne može biti govora o smanju od 6 milijuna kuna nego o samo 1,5 milijun.

Ipak ide obnova pruge Pleternica – Čaglin – Našice 

U nastavku konferencije za novinare Ronko se još jednom osvrnuo na Franju Lucića iz razloga jer je na protekloj sjednici Županijske skupštine izrazio suosjećanje s kolegicama i kolegama iz SDP-a, „jer Zdravko Ronko čini zločine  i stopira projekte u županiji“. Da o stopiranju projekata nema niti riječi Ronko je naveo svoja “četiri najnovija zločina”.

-Izlobirao sam 300 tisuća kuna za potrebne zavojnice za magnetnu rezonancu čime je sadašnji magnet u potpunosti obnovljen i spreman za Pakračku bolnicu čim Požegi kroz mjesec do dva bude isporučena novi uređaj magnetne rezonance od 1,5T , za što je odabir je u tijeku. Izlobirao sam i osigurao 850 tisuća za novo parkiralište bolnice u Pakracu, za što je natječaj raspisan, ponude stigle ali zbog akcije HDZ-a da se sve u ovoj izbornoj godini oteže i štopa suočeni smo s jednom bezveznom žalbom koja nas neće zaustaviti, no usporiti će kojih tridesetak dana pravnu proceduru. Ako se sjećate, javno sam obećao da ću se maksimalno založiti za osamostaljenje Pakračke bolnice kako bi dobila statusom Gradske bolnice. Vezano za to sve ide u dobrom smjeru  te očekujemo da još ovaj mjesec idemo na Sanacijsko vijeće s prijedlogom izmjene statuta, a potom na suglasnost Ministarstva zdravlja. Glupost koju je učinio Neferović raskidom ugovora sa HŽ Infrastrukturom, kada su i prekinuti radovi na pruzi Pleternica – Čaglin – Našice vidljiva je ovih dana u gradskom biltenu s čuđenjem zašto je takav ugovor uopće potpisan kad od toga ionako neće biti ništa. Ponavljam, kao župan, kao gradonačelnik županijskog središta Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru u ime poslovnih ljudi Požege koji imaju stalne kontakte s Osijekom kao središtem regije, u ime svih bolesnika koji koriste KBC Osijek, u ime mladih koji se školuju na osječkim fakultetima, zbog 400 štićenika Doma za odrasle osobe u Ljeskovici koji dolaze iz obitelji slabijeg imovnog stanja i kojima je to bila jedina veza s najbližima, te posebno zbog građana općine Čaglin kao jedne od najnerazvijenijih  općina  rekao sam tada da ću učinit sve kako bi ta pruga  opstala jer je to između ostalog i pruga heroj iz Domovinskog rata. Iz tog sam razloga potpisao Ugovor sa HŽ Infrastruktura težak 165 mil kuna učestvujući simbolično sa 700 tisuća kuna čime sam iskazao za obnovu te pruge  i toliko potrebnu  zainteresiranost i jedinice regionalne a i lokalne samouprave – rekao je Ronko te je naglasio da nije odustao od cilja obnove pruge te da uz niz molbi, uvjeravanja, teških  razgovora i pregovora koji su trajali mjesecima s  ministrom i njegovom ekipom u upravama HŽ- Carga,   HŽ- Putničkog prometa HŽ – Infrastrukture te da je prošli tjedan utanačen i potpisan nstavak obnove pruge Pleternica – Čaglin  tako da će ista dionica biti gotova do studenog ove godine, a iduće se 2016. godine nastavlja obnova dionice  Čaglin – Našice.

Zbog dodatnih informacija vezanih za Lucića kojeg Ronko smatra „humanitarcem Pink Pantherom“ najavljena je nova tiskovna konferencija u petak, 26.lipnja, kada će se iznijeti nekakve nove nepoznanice. Za sada ostaje nepoznanica samo ta u kojem se kontekstu spominje Pink Panther, da li je to lik iz crtanog filma ili se radi o nekakvom drugom značenju te riječi, za što svakako očekujemo odgovor u petak.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: