Ne prestaju muke radnica Sloge: Rade 12 i više sati u danu i nikome ništa….

POŽEGA – Supruga mi je na posao, u tu da ne kažem kakvu Slogu, otišla jutros (u subotu) u 7 sati, a evo sad je već 19,45 i još nije došla s posla. Zvao sam ju više puta na mobitel. Jednom mi se oko 17 sati javila i rekla da rade produženo i da ne zna do kada. Možete li vi nešto poduzeti i ponovno obavijestiti javnost kroz kakvu tamo torturu prolaze radnice. To stvarno više nema smisla – riječi su jednog našeg čitatelja koji nas je nazvao i ponukao da odemo i sami provjerimo njegove tvrdnje.

Nije nam bilo teško, otišli smo (u subotu navečer 26.XI.) i uvjerili se da u pogonima svijetli kao u Betlehemu. Bilo je točno 20 sati. Primijetili smo tri radnice kako izlaze iz kruga. Spretno su izbjegle foto objektiv, a jedna nam je doviknula: “Da, da, jutros sam došla u 8 i do sada sam radila. Neće nam to biti plaćeno kao ni oni prethodni brojni prekovremeni sati”.

Dakle, subota je, velika većina radnica je došla raditi u 7 sati, neke u 8, a radile su i iza 20 sati, što govori da je to 12 i više sati rada. Možda bi sve to lakše podnijele da se prekovremeni rad plati, ali to poslodavcu ne pada napamet.

Nakon našeg pisanja o torturi kroz koju radnice prolaze i da nisu primile plaću, poslodavac je brže bolje  radnicama isplatio plaće, no upitno je kolike i ima li u tim isplatama i plaćenih prekovremenih sati.

Najvažnije pitanje je ipak, tko može stati na kraj takvom poslodavcu, njegovom kršenju zakonskih propisa i gaženju ljudskog dostojanstva. Jer, pokušajte samo zamisliti da uđete u pogon ujutro u sedam i izlazite navečer u 20 sati. Ne samo da niste vidjeli danje svjetlo, nego ni obitelj ni djecu koja su svakoj majci važnija od ičega. Osim što takav rad fizički iscrpljuje, zasigurno ostavlja i psihičke posljedice na vrijedne radnice požeške Sloge.

Do kada tako???

0 Comment