Ne blijede običaji Ramaca, Bosanaca, Slavonaca, Dalmatinaca, Roma, Ukrajinaca i srednje Bosne /FOTOGLAERIJA/

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA – Slaveći Dan svoga grada Zavičajno kulturno umjetničko društvo Rama iz Pleternice 11. godinu zaredom organiziralo je u tamošnjoj sportskoj dvorani svoju manifestaciju „Običaji starog zavičaja 2017.“ čime su pokazali da izvorni običaji različitih krajeva i naroda ne blijede i da su vjerni i dosljedni nastavljali baštine svojih predaka.

Pozdravne riječi sudionicima i gostima uputio je Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“.

Antomija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Ramci su naselili plodne slavonske njive, te otada u zajednici razvijamo ovaj kraj, te njegujemo običaje i tradiciju – naglasila je otvarajući ovu izvornu smotru gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić s kojom je bio i zamjenik joj Domagoj Katić.

U cjelovečernjem programu nastupile su Pleterničke mažoretkinje, ovdašnji KUD „Rama“, KUD Putalj iz Kaštel Sućurca, KUD Šijaci iz Biškupaca, “Brodski biseri” iz Bosanskog  Broda, KUD Ukrajina iz Slavonskog Broda, HKUD “Slavonija” iz Jakšića, KUD Darda sa običajima i kolima baranjskih Roma, te  Izvorno folklorno društvo župe Potkraj iz Turbeta kod Travnika. Svi oni pokazali su drevne nošnje, običaje, svirku, pjesme i kola svojih krajeva. Tu se se čuli bećarci i ganga, ali i vesele slavonske i posavske pjesme, kao i brza romska kola, a zasvirale su tambure, gusle, mandoline, šargije, frule, violine i druga narodna glazbala.

Program su vodile Ljiljana Bagarić i Željka Maričić iz Vukovara, koje su na duhovit način donijele vedro raspoloženje prisutnim posjetiteljima i izvođačima ovog zanimljivog  programa.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: