Ne blijede običaji Ramaca, Bosanaca, Slavonaca, Dalmatinaca, Roma, Ukrajinaca i srednje Bosne /FOTOGLAERIJA/

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA – Slaveći Dan svoga grada Zavičajno kulturno umjetničko društvo Rama iz Pleternice 11. godinu zaredom organiziralo je u tamošnjoj sportskoj dvorani svoju manifestaciju „Običaji starog zavičaja 2017.“ čime su pokazali da izvorni običaji različitih krajeva i naroda ne blijede i da su vjerni i dosljedni nastavljali baštine svojih predaka.

Pozdravne riječi sudionicima i gostima uputio je Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“.

Antomija Jozić, gradonačelnica Pleternice

-Ramci su naselili plodne slavonske njive, te otada u zajednici razvijamo ovaj kraj, te njegujemo običaje i tradiciju – naglasila je otvarajući ovu izvornu smotru gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić s kojom je bio i zamjenik joj Domagoj Katić.

U cjelovečernjem programu nastupile su Pleterničke mažoretkinje, ovdašnji KUD „Rama“, KUD Putalj iz Kaštel Sućurca, KUD Šijaci iz Biškupaca, “Brodski biseri” iz Bosanskog  Broda, KUD Ukrajina iz Slavonskog Broda, HKUD “Slavonija” iz Jakšića, KUD Darda sa običajima i kolima baranjskih Roma, te  Izvorno folklorno društvo župe Potkraj iz Turbeta kod Travnika. Svi oni pokazali su drevne nošnje, običaje, svirku, pjesme i kola svojih krajeva. Tu se se čuli bećarci i ganga, ali i vesele slavonske i posavske pjesme, kao i brza romska kola, a zasvirale su tambure, gusle, mandoline, šargije, frule, violine i druga narodna glazbala.

Program su vodile Ljiljana Bagarić i Željka Maričić iz Vukovara, koje su na duhovit način donijele vedro raspoloženje prisutnim posjetiteljima i izvođačima ovog zanimljivog  programa.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot