Naša Anita Nekić prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene /FOTOGALERIJA/

Autor: V.P.

KARLOVAC – Kako je prošlogodišnja pobjednica Tamara Krklec-Čvangić dolazila iz Karlovačke županije, tako je domaćin 18. Izbora najuzornije hrvatske seoske žene bila upravo ta županija. Organizator Udruga Uzorne hrvatske seoske žene koja je s ovim izborom počela 2000. godine upravo na dan Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava 15. listopada, ovaj 18. izbor po redu održala je u Domu hrvatske vojske Zrinski u Karlovcu. Prije toga su provedeni izbori u nekim županijama, te je na finalno natjecanje pristiglo 14 kandidatkinja, na žalost samo iz deset županija, najmanje iz slavonskih županija, samo po jedna iz Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Po jedna kandidatkinja bila je iz Istarske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, dok je Zagrebačka županija imala 4 kandidatkinje i domaćin Karlovačka županija 2 kandidatkinje. Pamtili smo bolja vremena kada su iz svih slavonskih županija sudjelovalo po 12 i više žena.

– Ovim projektom Izbora najuzornije hrvatske seoske žene želimo pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela. Kroz ovaj projekt Udruga posredno utječe na poticaj razvoja ruralnih sredina, svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u Izboru predstavlja kraj iz kojega dolazi kroz ono što radi i kroz način na koji doprinosi njegovom napretku. Već svojim sudjelovanjem i pojavljivanjem ovdje na natjecanju sve vi ste pobjednice – istakla je predsjednica Udruge Katica Jerleković pozdravljajući pokrovitelje i sponzore koji su omogućili i ovo 18. punoljetno natjecanje.

Kandidatkinje, njihove obitelji i pratnje, brojne Karlovčane pozdravila je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ana Stavljenić Rukavina, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, karlovački župan Damir Jelić, europarlamentarka Marijana Petir, te izaslanica ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Marija Vuković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, koja je ujedno bila i predsjednica žirija za ocjenjivanje najuzornije seoske žene.

Deseteročlana komisija obišla je sve kandidatkinje na njihovom imanju, uvjerila se u proizvodnju koju obavljaju na svom imanju ili OPG-u, procijenili njihove vrijednosti kroz obitelj, gospodarstvo, i sredinu iz koje dolaze. Sve kandidatkinje su na dan natjecanje postavile svoje štandove na kojima su prezentirale sve svoje proizvode i proizvode svog OPG-a, najbolja jela i slastice, zimnicu, ručne radove i hobije, te društveni rad u zajednici. U tome su im pomagali i pratili ih članovi njihovih obitelji, ali i delegacije KUD-ova, DVD-a, i ostalih udruga u kojima one aktivno rade i sudjeluju. Na kraju se sve kandidatkinje predstave na velikoj pozornici na koje su ih vodili članovi Karlovačke građanske straže, pojedini članovi žirija izvučeni iz košarice postavljali pitanja, a dužina aplauza brojnih posjetitelja pokazivala je koje su kandidatkinje najbolje odgovarale na postavljena pitanja i najbolje predstavile sebe i svoje gospodarstvo.Za pobjednicu, Najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2017. godine proglašena je Renata Bedeković iz Jakuševca, Zagrebačka županija koja će sljedeće godine biti i domaćin izbora. Ova rođena Turopoljka, udana je i majka dvojice sinova i baka dvoje unučadi, a bavi se na OPG-u svinjogojstvom. Imaju cijeli ciklus proizvodnje zatvoren, hranu za 300 tovljenika, od crne slavonske svinje do Landrasa, proizvode na 36 ha zemlje, a sve predade u suhomesnate proizvode, od kulena, kobasica, slanine, čvaraka, krvavica, masti, namaza od čvaraka i dr. Uzgajaju i češnjak i prodaju ga pod jedinstvenim imenom „Renatin češnjak“, a proizvodi i pekmeze, likere i zimnicu. Na štandu je izložila i pečenog odojka.

– Osjećam se presretno nakon ovog izbora za najuzorniju seosku ženu, a smatram da je to samo kruna rada mene i moje familije. Nisam za sve samo ja zaslužna, nego cijela familija. Nisam ovo očekivala, no mi cijeli život naporno radimo. Život ima lijepih i ružnih stvari, a ovo je jedno od onih najljepših, mojih pet minuta. Jako sam ponosna na sve jer vidim da ono što radimo, radimo dobro. Nastavit ćemo s radom i dalje – istakla je posebno uzbuđena Renata Bedeković, koju su odmah nakon izjave novinara našeg lista, okupirale kamere i ostali mediji.

Za prvu pratilju najuzornije seoske žene izabrana je kandidatkinja Anita Nekić iz Mokreša, kraj Čaglina, Požeško-slavonska županija. Poljoprivredna tehničarka po zanimanju, udana, majka dvoje djece. OPG koji vodi obrađuje ukupno 40 ha poljoprivrednog zemljišta i bave se eko proizvodnjom, uzgojem ovaca oko 170 komada, koza oko 150 komada i oko 150 košnica pčela, Za sve proizvode imaju ekološke certifikate, a prodaju janjetinu, kozetinu, ovčji i kozji sir, med i brojne proizvode od meda. Prilikom uređenja imanja koje još nije gotovo jer žele urediti siranu i kušaonicu meda, Anita sama radi i zidarske, keramičarske i ličilačke radove. U nekoliko godina izlazaka na sajmove i natjecanja osvajaj brojne nagrade za svoje proizvode.

Pleše u KUD-u Poljadija iz Grabarja, čiji članovi su je pratili na natjecanje, a sudjelovala je u poljadijskoj nošnji požeškog kraja.
Iako oči pune suza radosnica, Anita kaže da je božanstven taj osjećaj biti na tronu ovakvog natjecanja i osvojiti mjesto prve pratilje, druga najuzornija seoska žena u Hrvatskoj.

– Nisam očekivala, no potajno sam se nadala, jer svatko od nas želi se natjecati i biti na tronu. Čast i ponos mi je što sam ovdje u ovom finalnom natjecanju. Mislim da je presudno za mene u ovom natjecanju bio moj veliki rad na imanju i u OPG-u, imala sam odličan štand i prikazala sve svoje proizvode, od raznih specijaliteta, slastica, proizvoda od meda, ali i pečenog janjeta i kozlića, koje su svi s velikim zadovoljstvom degustirali. Komisija i posjetitelji su prepoznali moj ukupni rad i moj doprinos našem imanju. Sada sam puna emocija, jedna dolazim do riječi, no već sutra nastavljamo s našim radom na imanju i našim planovima za proširenje našeg imanja – istakla je Anita Nekić koja je uz brojne poslove na imanju ipak uspjela složiti odličnu prezentaciju sebe i svog OPG-a.

Druga pratilja Ljubica Guštin dolazi iz Ozlja, Karlovačka županija, udana, majka dvoje sinova, završila tekstilnu tehničku školu, a kasnije i za vinogradarsku školu. Obitelj se bavi već 7. stoljeća tradicijskim vinogradarstvom, a na imanju uzgajaju i čistokrvne hrvatske pse Posavske goniče, te konje Lipicance. Osnivač je KUD-a i aktivno sudjeluje u radu, istraživač je plesova i pjesama svog kraja i izrađuje narodne nošnje za sve članove folklora. Osvajač je nagrade UNESCO 2010. godine za izvorne pjesme, razgovore i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Sve pobjednice uz lente dobile su i vrijedne nagrade organizatora, pokrovitelja i brojnih sponzora.

/Foto: Vladimir Protić/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek