Narodno veselje uz Ilinje u Striježevici okupilo stotine posjetitelja iz požeškog i pakračkog kraja, te drugih područja /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Svake godine 2. kolovoza se tradicionalno u Striježevici pod Papukom slavi pravoslavni blagdan Svetog Ilije ili kako ga  u narodu zovu Ilinje. Tako je bilo i ove godine po istom programu kao i ranijih godina. Okupilo se više stotina žitelja požeškog kraja, te drugih područja posebice pakračkog i daruvarskog kraja, ali i iz inozemstva (Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina itd.). Dakako došao je i dio koji su zbog rata raseljeni sa ovdašnjih višestoljetnih ognjišta.

Svetkovina Ilinja ovdje se održava više stoljeća, a započinje služenjem liturgije na temeljima crkve sv. Ilije, koja je do temelja porušena u Drugom svjetskom ratu. Ovaj dio Požeštine po teritorijalnoj podjeli Pravoslavne crkve pripada parohiji Pakrac.

Pod velikim šatorom ispred srušenog društvenog doma nastavljeno je narodno veselje kojega tu svake godine organizira ugostiteljski obrt Radost iz Gornje Vrbe kraj Slavonskog Broda u vlasništvu obitelji Zrnić. Desetak ljudi iz te ekipe tu pripremaju kraj otvorene vatre na ražnju pečene prasce i janjce, te jela sa roštilja uz odabrana pića.

Bilo je izuzetno veselo uz sviračku skupinu Veseli band sa vrhunskim harmonikašem iz Bosanskog Šamca i pratećim klavijaturistom Denisom Strnakom, a odabrane izvorne i tradicionalne pjesme ovog naroda pjevao je stalni gost ovdašnjih narodnih veselja Đoko Pašić iz obližnjeg Podsreća. Bilo je nostalgičnih i veselih pjesama, između stolova deseci posjetitelja zaigrali su veliko kolo, a veselje je potrajalo do kasnih noćnih sati.

Foto: Jelenko Topić

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek