Napreduju radovi na izgradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega: „Očekivao sam da će više toga biti napravljeno“ /FOTO/

Autor: D.K.

S tijekom radova na izgradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega, u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture uz požeškog gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i direktora požeške Tekije d.o.o. Antu Bekića izravno se došao upoznati i zamjenik  

Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić između ostalog je naglasio kako je dinamika radova značajno pojačana  pojasnio u svom izlaganju istakao je te da je izvođač radova uspio izbetonrati podnu ploču i dio zidova SBR bazena čemu su prethodili problemi s oborinskim i podzemnim vodama.

-Dovršetkom izgradnje SBR bazena moći će se pristupiti montaži strojarske i elektro opreme te u roku nekoliko mjeseci ići prema završnoj fazi radova na samom gradilištu odnosno Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Požege. Dovršetak investicije očekujemo u lipnju 2023. godine. I ako se investicija produži bili bi u zadanim rokovima i ne bi došli u opasnost financiranja ovog projekta u sklopu kojeg će se izgraditi drugi i treći stupanj pročišćavanja za ukupni kapacitet 33.500 ekvivalent stanovnika – rekao je Bekić te istakao kako je vrijednost ugovorenih radova 66,7 milijuna kuna bez PDV-a za koju investiciju naglašava kako je to trenutno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Požeško-slavonskoj županiji.

-Ovdje će se dovoditi otpadne vode iz najvećeg dijela grada Požege, dijela općine Velika te općine Brestovac. Ovdje će se voda pročišćavati na najvišoj razini koja postoji, biološkim i kemijskim tretmanom kako bi na ispustu imali vodu zadovoljavajuće kakvoće. Time ne bi dolazilo do zagađivanja rijeke Orljave čime će se značajno utjecati na okoliš i zdravlje ljudi – dodao je Bekić.

Svoje zadovoljstvo ne krije gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Galvić posebice zbog završenog prvog dijela aglomeracije u gradu čime su građani dobili bitno drugačije uvjete.

-Kada se svi priključe na novu mrežu sve otpadne vode dolaze ovdje na pročišćavanja gdje se zatvara krug. Bitno se poboljšavaju uvjeti življenja i čistoće samog okoliša, a naravno rješavaju se i mikrobiološki problemi koji su bili vezani za staru kanalizaciju. Sve je drugačije. Stvaraju se novi uvjeti za daljnji razvoj Požege u smislu zaštite okoline – rekao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić koji je naglasio kako su bili određeni problemi dok su se radili zemljani radovi na aglomeraciji u gradu, pristupu svojim kućama i garažama.

-Taj dio je iza nas. To je završeno. Sada je pitanje dovršetka ovog dijela projekta koji je u manjem kašnjenju, ali nam je rečeno da će u rokovima biti završeno – dodao je Glavić.

Nezadovoljstvo izvođenjem i dinamikom radova izrazio je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

-Razumljivi su s jedne strane problemi izvođača sa cijenama. Ovdje imamo i subjektivnih problema s nekima koji nisu do kraja spremni odgovoriti izazovima projekta. Danas sam ovdje očekivao više te da ću vidjeti da je više toga napravljeno u građevinskom smislu. Bojim se da ćemo što se tiče ovdje ove izgradnje doći u problem rokova. S druge strane na prethodnom sastanku ohrabren sam izjavama izvođača da će građevinski dio radova biti gotov sa 12.kolovoza, dakle do Velike Gospe. do 15. kolovoza. Iz tog razloga sam obećao da ću na slijedeći sastanak doći 17.kolovoza, poslije blagdana, prvi radni dan kako bi se uvjerili hoće li do pomaka u radovima doći – rekao je Vukmirić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot