Požega.eu

Napadnuta liječnica pretrpjela veliki šok i ozlijeđena: Institucije zakazale i peru ruke kao Poncije Pilat

PRIJE 7 GODINA
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 7 GODINA
D.K.

POŽEGA - Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom Z.P. s područja Požege kojeg se sumnjiči da je u utorak, 2. svibnja 2017. godine, oko 18 sati, u Požegi, u Ulici Matije Gupca, u prostorijama Doma zdravlja, verbalno i tjelesno napao 30-godišnju liječnicu koja je lakše ozlijeđena. Slijedu mu optužni prijedlog. To je tek šturo izvješće o događaju koji je oštro osudila Hrvatska udruga bolničkih liječnika stavši u obranu napadnute mlade liječnice.

O cijelom se slučaju Otvorenim pismom oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

-Nakon najnovijeg fizičkog napada, osobe koja je od ranije poznata policijskim službenicima, na liječnicu na radnom mjestu koji se dogodio u ambulanti Doma zdravlja Požega, 2. svibnja ove godine,  prisiljeni smo Vam  se obratiti. Iako je područnoj službi HZZO-a u nekoliko navrata upućen dopis kako je zbog verbalnih prijetnji osiguranika nemoguće osigurati adekvatan odnos liječnik pacijent te da je zbog osiguranikova odnosa prema liječnici ista zabrinuta za vlastitu sigurnost, područni ured nije reagirao na adekvatan način. Zanemarujući objektivne razloge, područni ured se očitovao kako slijedi „Zavod svjestan težine problema koje imaju izabrani doktor opće/obiteljske medicine u radu s osiguranim osobama/pacijentima (…) Međutim, u potpunosti je u suprotnosti s položajem i ugledom liječničkog zvanja te Kodeksom medicinske etike i deontologije odbijanje prava na liječenje osiguranim osobama“.   Budući da Zavod nije reagirao jednakom ažurnošću kao  kad kažnjava liječnika radi liječenja pacijenata,i tako  spriječio neželjen događaj; postao je izravni sukrivac za neželjeni događaj, u potpunosti zanemarivši  pisane zamolbe i upozorenja u navedenom slučaju. Također, osoba koja je fizički napala i ozlijedila liječnicu od ranije je poznata policijskim službenicima zbog ranijih prijetnji smrću liječnici, zbog čega je u nekoliko navrata izvršen i policijski uviđaj o čemu je vođen i zapisnik. Međutim  nadležni represivni aparat propustio je preventivno reagirati, zanemarivši prijetnje smrću do kojih na svu sreću nije došlo, a  policijskim službenicima trebalo je  gotovo 30 minuta za reakciju tijekom najnovijeg napada - navodi se između ostalog u Otvorenom pismu koje je upućeno medijima, ali i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Službi za nadzor MUP-a.

Za navedeni događaj poslali smo upit Policijskoj upravi požeško-slavonskoj koja nam je dala pomalo nejasan odgovor u kojem se navodi: "Vezano za vaš upit odgovaramo da je 53-godišnjak više puta prijavljivan od raznih osoba za kazneno djelo „Prijetnje“ unazad nekoliko godina, a u jednom slučaju 2011. godine i prema zdravstvenom djelatniku. Prilikom svake prijave policijski službenici su utvrdili činjenice i okolnosti te o svemu izvijestili nadležno državno odvjetništvo. Isto tako, tijekom 2014. godine on je u dva navrata prijavljivan za narušavanja javnog reda i mira u liječničkim ordinacijama za što je i prekršajno sankcioniran.

Nastavno na navedeno poslali smo upit i Hravtskom zavodu za zdravstveno osiguranje koji "pere ruke kao Poncije Pilat" obrazlažući kako oni nemaju mehanizme za zaštitu doktora, kao ni svojih zaposlenika, od fizičkih i verbalnih napada osiguranika, već da se svaki takav slučaj treba prijaviti policiji.

-Ističemo kako je netočno kako HZZO „…kažnjava liječnika radi liječenja pacijenata…“, kao što to navodi HUBOL u svome Otvorenom pismu. HZZO ugovornim doktorima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti izriče mjere propisane ugovorom i to u slučajevima kršenja ugovornih obveza. Stručnost doktora i način na koji liječi pacijente nije u nadležnosti HZZO, već je u nadležnosti drugih institucija, kao što je Hrvatska liječnička komora i ravnateljstva ustanova u kojima su zaposleni. U slučajevima kada između doktora i osigurane osobe dođe do poremećaja međusobnih odnosa, doktor može zatražiti od HZZO-a da se osigurana osoba ne vodi više kao njegova opredijeljena osoba. O zahtjevu doktora odlučuje posebno povjerenstvo koje ispituje opravdanost takvog zahtjeva. Naime, doktor ne može odbiti liječiti pacijenta koji je starije životne dobi, ovisnika, nepokretnih osoba, psihičkih ili duševnih bolesnika, te je u svakom pojedinačnom slučaju potrebno sagledati obje strane i donijeti pravednu odluku, a da se time ne naruši pravo na liječenje osiguranim osobama HZZO-a. Napominjemo da se navedena doktorica obraćala Područnoj službi HZZO-a u Požegi, ali nije službeno do danas zatražila da se osiguranik „prebaci“ na liječenje drugom doktoru. Žalimo zbog toga što je doktorica bila fizički napadnuta, te će Područna služba HZZO-a hitno provesti postupak prema zahtjevu doktorice u kojemu će se osiguraniku žurno omogućiti izbor drugog doktora opće/obiteljske medicine.  - stoji u priopćenju HZZO-a.

Zatražili smo stav i ravnatelja požeško-slavonskog Doma zdravlja Darka Puljašića

-Mi smo na tog pacijenta upozoravali jer je poznato da ima agresivnu povijest koja je dovela do tog nemilog događaja. Upozoravali smo da je liječnica iznimno mlada i da je tek došla sa specijalizacije. Upozoravali smo da bi bilo mudro da takvog pacijenta prebacimo kod nekog liječnika s malo više iskustva, muškarca. Imali smo intervenciju prema MUP-u jer je ta ista osoba prijetila i tada je došlo samo do verbalnog incidenta. Je li netko od nadležnih propustio, ne mogu komentirati. Mi kao Dom zdravlja smo postupili prema svim onim pravilima kako smo trebali. Nedvojbeno je da je sustav zakazao. Takav pacijent treba biti institucionaliziran i zbrinut jer njegovo psihičko i zdravstveno stanje ne smije utjecati na društvo i na naše liječnike - rekao je Puljašić.

Tko je zakazao? Što bi bilo da su posljedice ovog fizičkog obračuna bile još gore? Pitanja su na koja očito nikad nećemo dobiti pravi odgovor.

Nadajmo se da je posljednji slučaj dovoljno upozorenje svima da je agresije oko nas sve više.

       Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.