Nakon deset godina konačno će kroz cijevi poteći voda u Grabarju zahvaljujući aktualnoj vlasti grada Kutjeva

Autor: D.K.

Trebalo je proći gotovo deset godina da se mještani Grabarja, mjesta na području grada Kutjeva, odluče priključiti na izgrađenu vodovodnu mrežu koja sve te godine nije stavljena u funkciju. Najveći razlog tomu bila je visoka cijena priključka po domaćinstvima koja su pretežito starije životnih dobi.

U izgradnju vodovodne mreže, koja je završila u lipnju 2011. godine, uložena su znatna financijska sredstva, nešto više od 1,2 milijuna kuna. Od tog iznosa je tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva platilo 960 tisuća kuna, a grad Kutjevo je iz svog proračuna izdvojio nešto više od 240 tisuća kuna. Nakon toga sve je stalo. Bilo je više pokušaja da se mještani priključe na vodovodnu mrežu u čemu se nije uspjelo jer većina domaćinstava nisu za to imala financijskih mogućnosti. Bilo je i brojnih vijećničkih pitanja na sjednicama gradskih vijeća kakobu sadašnjem tako i prethodnim sazivima na koja nitko nije mogao dati adekvatan odgovor.

Prošlo je dugo vremena dok aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom nije našla i ponudila prihvatljivo rješenje.

-Vodovodnu mrežu imamo, a ona nam nije u funkciji. Po tom pitanju nešto smo morali napraviti. Svjesni smo da veliki broj domaćinstava u Grabarju nema tolike financijske mogućnosti izdvojiti vlastita sredstva za priključke i sve druge potrebite predradnje. Uz predstavnike Mjesnog odbora zainteresirali smo mještane i ponudili im sufinanciranje priključka, a prijedlog je većina njih i prihvatila – ističe Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva dodajući kako je jedan od ciljeva da svi stanovnici na području grada Kutjeva imaju zdravstveno ispravnu vodu.

-Zasada je interes iskazalo za priključak na vodovodnu mrežu u Grabarju 83 od ukupno 146 domaćinstava koliko ih ima u Grabarju. To je više nego dovoljan broj da se može pustiti u rad vodovodna mreža i da voda bude zdravstveno ispravna – nastavlja gradonačelnik Budimir naglašavajući kako će grad Kutjevo za sufinanciranje po domaćinstvu izdvojiti i do četiri tisuće kuna te potrebne građevinske radove na iskopu, zatrpavanju, bušenju i izradi vodomjernog okna.

-Iz proračuna grada Kutjeva za prve priključke sufinanciranja izdvojit ćemo više od 300 tisuća kuna. Određeni dio troškova vlasnici priključka plaćaju sami u korist Tekije d.o.o., koji je iznos za neke i veći od dvije tisuće kuna – zaključuje gradonačelnik Budimir.

Prema informacijama koje smo dobili u vodovodnoj tvrtki Tekija d.o.o. očekuje se skori početak radova na priključcima odnosno puštanju vodovoda u domaćinstva.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88