Nakon berbe janjac iz krušne peći /FOTO/

Autor: D.M.

POŽEGA – Tode Mrdalj, Požežanin, ne samo da je vrstan metalski djelatnik, već i uspješan vinogradar, podrumar i vinar. Njegov je vinograd na Velikom kamenu u predjelu Vranovac u Požeškoj Gori s nešto više od pet stotina čokota, pretežno graševine.

Berbu su obavili Todetovi prijatelji i rodbina. Uz pjesmu i pošalice posao je obavljen s lakoćom. A nakon berbe slijedio je janjac iz krušne peći koja se nalaz uz klijet u vinogradu. I to nije sve, supruga Ljubica pripremila je i niz drugih jela i slastica jer nekolicina berača ne jede janjetinu. Za njih je ispod peke bio pripremljn krumpir s povrćem i nekoliko vrsta mesa, te još nekoliko salata i namaza. Posebno su poznati Ljubicini kolači, raznih fela.

Prema Todetovim riječima ova vinogradarska godina je bila izuzetno dobra i uspješna. Prinosi veliki, a kvaliteta i slador vrhunski. Ova godina dugo će se pamtiti. Mraz i hladnoća proljetos nisu napravili veće štete. Vinograd je na južnoj poziciji i cijeli je dan osunčan. Tome još više doprinosi i sadnja loze na uređenim trasama. Zbog ljetne suŠe nije bilo većih problema sa zaštitom od bolesti. To je inače ekološka proizvodnja uz korištenje bakarnog kreča i vlastitih pripravaka od preslice i kopriva. Sve u svemu, vina vrhunske kvalitet bit će dovoljno za vlastitu upotrebu i prijatelje do iduće berbe.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: