Nakon 33 godine Pleternički Mihaljevci dobili novog stanovnika: Za Marinovo rođenje čestitari došli na konjima

Autor: DK

PLETERNIČKI MIHALJEVCI – Selo Mihaljevci smješteno 7 kilometara istočno od Pleternice, koje pripada župi Buk, od zaborava čuva samo 9 stanovnika. U selo je ovih dana došla prinova, dječak Marin, prva novorođena beba Mateja i Ane Bello, mlade obitelji koja se odvažila i rekla ostajem na ognjištu koje mi je ostavljeno u nasljeđu. Zadnja beba u Mihaljevcima rođena je u obitelji Marić 1985. godine, dakle prije 33 godine rođena.  

Teško je pomisliti, a kamoli povjerovati da novorođeni Marin ulijeva nadu za selo u kojem je nastanjeno tek pet kuća.

U čestitare se u Mihaljevce zaputilo pet Matejevih prijatelja i to na konjima jer je i Matej veliki zaljubljenik u konje koji se kao konjanik odaziva na brojne manifestacije.

Matej je doživio pravo iznenađenje kada je začuo pjesmu i topot konja koji su se probijali makadamskom cestom prekrivenom snijegom ka njegovom domu. Anta Bello, Emanuel Galić i Petar Veletić iz Pleternice te Ivan Kladarić i Goran Tripić iz Podcrkavlja nizali su pjesmu za pjesmom. Ostali su i gosti kod Matejevog djeda Mate Čočića iznenađeni i pitali se što se to zbiva. U čestitare su stigli i Matejevi prijatelji Tomislav Hip i Ivan Šimun Galić.

Domaćini su bili gostoprimljivi, počastili su konjanike za što su bili nagrađeni s još nekoliko prigodnih pjesama.   

Mlada obitelj Mateja i Ane Bello nastanjena je u jednoj kući dok je kod obitelji Čočić, njih dvoje. Po dvoje živi u kućama obitelji Haliž i Marić te jedna osoba u obitelji Dravec.

Prema dostupnim podacima najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Uz obitelji Bello, Čočić i Haliž tamo su bile nastanjene obitelji Veletić, Petković, Lombar i Jakobović.

Svega se toga dobro sjeća djed Mateja Bella, 69-godišnji Mato Čočić koji u Mihaljevcima živi sa svojom suprugom Maricom koje je rodom iz susjednog sela Kalinića.

-Nekad je ovo selo vrvjelo od života. Drugačije se živjelo. Jako se dobro sjećam kada su u selu bile nastanjene 52 kuće. Ovdje u selu imamo i kapelicu koja je posvećena sv. Blažu kojeg danas slavimo. Eto kao što vidite mi danas ovdje imamo i kirvaj. Nekad se to ovdje naveliko slavilo, a danas kao što vidite. Od 1970. godine sve je krenulo nizbrdo, jako se puno njih raselilo. Mi još uvijek nemamo ni asfaltiranu cestu do sela. Raduje me što su prijatelji mog unuka Mateja došli čestitati mu dobivanje djeteta, sina, mog praunuka, Došli su na konjima, a i ja imam dva konja kao i moj unuk Matej, mladi tata koji je veliki zaljubljenik u njih – rekao nam je djed Mato.

Budući da se u selu slavio kirvaj zaputili smo se s konjanicima i do kapelice sv. Blaža koja je sagrađena 1929. godine, a posvećena 1930. upravo na današnji dan. U kapelici  je jutros služeno euharistijsko slavlje koje je predvodio mjesni bučki župnik vlč. Slavko Starčević.

Topot konja kroz selo prema crkvi izmamio je pogled kroz prozor malobrojnih žitelja i njihovih gostiju. Dok smo prolazili selom one napuštene kuće kao da su nam htjele nešto reći i ispričati, pretpostavljamo onu priču kako se nekad u tom selu živjelo, kirvaj slavio i iz koje su se pjesme orile u raznim prigodama.

U jednom smo trenutku ostali iznenađeni, začula se pjesma iz jedne kuće i zvuci harmonike. Zapitali smo jednog mještanina odakle se ti zvukovi čuju koji nam je rekao iz kuće Damira Marčinovića koji živi u Kaliniću, ali je porijeklom iz Mihaljevaca te da je on ostao vjerni čuvar tradicije i proslave kirvaja. Zašli smo s konjanicima u njegovo dvorište gdje je sve srdačno primio i počastio, a poznati pjevač i harmonikaš Branko Polić sa svojom ekipom pridružio se slavlju svirkom i pjesmom.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: